Heb je vlees nodig?

mauro , 10 jaar
29 mei 2008

Antwoord

Beste Mauro,

Vlees bevat veel eiwitten en dit zijn de bouwstenen van ons lichaam.  Zeker een 10-jarige moet nog heel wat groeien en heeft veel bouwstenen nodig.  Deze kan je dus vinden in vlees maar ook in vis, eieren, melk, yoghurt en kaas.  Ook wel in groenten, maar in een lagere hoeveelheid.

Je hebt dus niet echt alle dagen vlees nodig; het beste is om af te wisselen met vis of eens een eitje.  Kip en kalkoen zijn ook lekker en gezond. We eten in België meestal wel veel te veel vlees.  100 gram per dag is voldoende, vooral ook omdat vlees veel vetten bevat.

Als je echt geen vlees wil eten, kan je ook vervangproducten gebruiken, bv. tofu op basis van sojabonen of quorn (een mycoproteïne).  Deze producten kan je bereiden in een soort van stoofpot met vele groenten en kruiden.

Om goed te groeien, te kunnen spelen, sporten en studeren, moet je dus elke dag zorgen voor voldoende bouwstenen.  Deze bouwstenen gaan er ook voor zorgen dat je meer spierweefsel krijgt maar ook dat je reserves krijgt en daardoor minder vlug ziek zal worden.

De beste manier is af te wisselen; zo kan je elke dag iets anders eten.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen