Hoe groot is de kans op kanker als mijn vader en grootmoeder eraan gestorven zijn?

niels, 17 jaar
29 oktober 2012

Mijn vader is gestorven aan longkanker.
Hij was inmiddels al 20 jaar gestopt met roken.
Van mijn grootmoeder weet ik de oorzaak niet.
Ik rook zo'n 12 sigaretten per dag.

Antwoord

Beste Niels

In tegenstelling tot wat soms gedacht wordt, zijn de meeste kankers niet erfelijk. Maar een heel klein percentage van de kankers (ongeveer 5 %) heeft een familiaal of erfelijk karakter. Het overgrote overige deel wordt veroorzaakt door schadelijke invloeden van buitenaf of door spontane fouten tijdens het levensverloop, en wordt dus niet overgeërfd. Dat je vader en grootmoeder gestorven zijn aan kanker zal wellicht geen enkele (erfelijke) invloed hebben op het risico dat jij loopt.

In dit geval heb je de grootste risicofactor zelf in de hand, letterlijk en figuurlijk. Het is de sigaret. Tabaksrook is veruit de belangrijkste externe veroorzaker van kanker. Roken is altijd schadelijk, zelfs al rook je maar enkele sigaretten per dag of per week. In tabaksrook zitten duizenden verschillende giftige en kankerverwekkende stoffen die de cellen binnen in je lichaam ernstig beschadigen. De chemische stoffen tasten het hele lichaam aan, vooral ter hoogte van de longen, het hart en de bloedvaten. Meer dan 30 % van alle kankers en ongeveer 80 tot 90% van alle longkankers wordt veroorzaakt door roken. Wist je dat er in België elke dag 51 mensen overlijden ten gevolge van roken? Dat is er een elk half uur... Stoppen met roken heeft altijd en op elke leeftijd zin, zelfs na jarenlang roken. Bij de meeste stoppende rokers worden snel bepaalde lichaamsfuncties, zoals de zuurstoftoevoer naar de cellen en organen, hersteld. Zeer langdurige rokers zullen blijvende schade aan hun weefsels en organen hebben, maar toch zullen bepaalde functies voor een deel herstellen. Helaas blijft er bij hevige en langdurige rokers een risico bestaan op het ontstaan van (long)kanker, ook al is de roker al tientallen jaren gestopt met roken.

Beste Niels, ik heb een boodschap voor jou. Stop zo snel mogelijk met deze dure, stinkende en levensverkortende gewoonte... Het loont echt de moeite, niet enkel voor jou, maar ook voor je familie, vrienden en omgeving. Je verlaagt er het risico op kanker immens mee. Succes.

Meer info krijg je in een boek dat ik recent geschreven heb naar het algemene publiek toe: Een duidelijke kijk op kanker. Als een cel in het lichaam ontspoort ... (zie link http://www.wpg.be - zoekterm: Lardon).

Met vriendelijke groet
Filip Lardon

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof. dr. Filip Lardon

- Geneeskunde en Biomedische wetenschappen - Oncologie, kanker, wetenschappelijk kankeronderzoek - Fysiologie

Universiteit Antwerpen
Prinsstraat 13 2000 Antwerpen
http://www.uantwerpen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen