Zal de periode die we nu meemaken later behoren tot de middeleeuwen?

Luca, 18 jaar
27 oktober 2012

De middeleeuwen zijn van 476-1453 en dan begint de nieuwe tijd. Is het zo dat alles zal opschuiven en dat de periode die we nu meemaken later zal behoren tot de middeleeuwen? Zo niet, als mensen over 2000 jaar spreken over de nieuwe tijden zullen ze dan de periode van 1453 tot 1945 bedoelen? Wat komt er dan na de nieuwe tijden?

Antwoord

Beste Luca, leuke vraag, alles lijkt inderdaad relatief.

Volgens mij gaat de huidige periode niet tot de middeleeuwen gerekend worden. De reden is dat we sinds de 19de eeuw met een grondige verandering van de samenleving zitten: we leven in moderne staten met administraties en moderne wetgeving op nationaal niveau waardoor collectieve belastingen collectieve voorzieningen voor de samenleving bekostigd worden: dat collectieve, technologische en moderne aspect onderscheidt de samenleving van de periode voordien. Wat we wel gaan doen, denk ik, is de Nieuwe Tijd en de Middeleeuwen samennemen. Het zijn immers beide premoderne perioden.

Binnen die "industriële" en moderne periode zal er een onderscheid gemaakt worden tussen een "primitieve" aanloopperiode (19de eeuw, eerste helft 20ste eeuw) en de hoogtechnologische digitale periode.
Omgekeerd: de afbakening van de periode voordien op exacte data zullen we ook niet meer volgen: kerstmis 476 betekent exact niets in de geschiedenis van de mens. We zien vandaag meer en meer de laat-Romeinse periode doorlopen tot in de 7de eeuw en zien de echte middeleeuwen als scharnier tussen een klassieke wereld en een moderne wereld pas beginnen in de 8ste eeuw. Volgens mij gaan we dus naar een onderscheid: klassieke wereld - pre-moderne tijd of middeleeuwen (scharnier) en moderne tijd vanaf de 19de eeuw.

Het is echter iets dat steeds weer opnieuw bediscussieerd zal worden en het laatste woord is nog niet gezegd hierover, vriendelijke groet

Dries Tys, prof. middeleeuwse archeologie VUB

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen