Geeft een lichaam minder warmte af als het snel vliegt?

marinus, 40 jaar
6 oktober 2012

Stel, je bevindt je in een raket met een snelheid van 0,6 c. Geeft je lichaam dan minder, meer of dezelfde hoeveelheid straling af. Als je immers snel beweegt staat de tijd steeds meer stil en zelfs atoomklokken gaan langzamer tikken. Betekent dat dan ook dat je lichaamsprocessen in die raket trager gaan waardoor (de intensiteit van) je (ir)straling ook minder wordt? Of blijft dat hetzelfde omdat (EM)straling altijd met dezelfde lichtsnelheid gaat?

Antwoord


Iemand die zich in een raket bevindt, staat stil ten opzichte van die raket.  Ten opzichte van de omgeving die zich met hem of haar voortbeweegt, zal hij/zij verder een normaal leven leiden.

De tijdsdilatatie is een fenomeen dat optreedt voor een waarnemer ten opzichte waarvan men beweegt.  Die waarnemer (die in zijn referentiesysteem stilstaat) zal de raket zien voortbewegen en de bewoners ervan trager zien ouder worden.  Ten opzichte van die buitenstaander verlopen de lichaamsprocessen van de raketbewoner dus inderdaad trager.

Reacties op dit antwoord

 • 08/10/2012 - marinus (vraagsteller)

  Maar kun je dan ook zeggen dat het lichaam bij terugkomst minder warmte heeft afgestaan en dus kouder zal zijn tov een lichaam dat gewoon op aarde is gebleven net zoals de vliegende atoomklok bij het vliegtuigexperiment (uit 1971) langzamer liep tov de klok die op aarde bleef?

 • 08/10/2012 - marinus (vraagsteller)

  Helaas is uw reactie hier niet terecht gekomen

 • 09/10/2012 -  (wetenschapper)

  Typ aub hier de tekst van uw reactie.

 • 09/10/2012 -  (wetenschapper)

  De persoon in de raket heeft normaal geleefd, maar gedurende een minder lange tijd ten opzichte van degenen die achtergebleven zijn, en dus meer verouderd lijken bij terugkomst. Hij heeft zijn normale lichaamstemperatuur behouden; in totaal heeft hij inderdaad minder warmte afgestaan, maar dat is gewoon omdat hij daar minder tijd voor heeft gehad.

 • 09/10/2012 - marinus (vraagsteller)

  U zegt dat de reiziger meer verouderd lijkt bij terugkomst, maar is hij niet juist minder veroudert. Want alles wat sneller gaat staat stiller en het ouder worden trager gaat zoals u zelf zegt. En kan ik dan ook concluderen dat hij bij terugkomst warmer zal zijn dan de thuisblijver ondanks het feit dat hij zijn normale lichaamstemperatuur heeft behouden?

 • 13/10/2012 -  (wetenschapper)

  Nog eens lezen wat er staat: het meervoud ('lijken') slaat op zij die achtergebleven zijn. Hij zal warmer zijn als hij lang genoeg wegblijft. Want dan zij al die anderen dood en koud. Per seconde produceert hij evenveel energie, alleen heeft hij ten opzichte van de thuisgeblevenen minder sekonden gehad. De totale energie is minder, wegens minder tijd, het vermogen is hetzelfde.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen