Is het mogelijk dat er opnieuw een (apen)soort evolueert waardoor er een nieuw soort mens ontstaat?

Maartje, 31 jaar
26 september 2012

Ik vraag mij af of het mogelijk is dat er een (apen)soort zodanig evolueert dat er een nieuw soort van mens ontstaat.

Antwoord

Beste Maartje,

Alle dieren die nu leven hebben een even lange evolutieve voorgeschiedenis achter de rug en in de toekomst zullen ze blijven evolueren (tenzij ze uitsterven).  Dat geldt voor hen allemaal, dus ook voor apen (inclusief de mens).  Maar er is geen enkele reden om te denken dat er uit een aap (pakweg een chimpansee) iets zal evolueren dat op ons lijkt.  Evolutie is geen proces dat een einddoel (bv. een "mens") voor ogen heeft.

Mits genoeg tijd is het natuurlijk niet onmogelijk (maar wel erg onwaarschijnlijk) dat er bijvoorbeeld uit een subpopulatie chimpansees een nieuwe soort voortkomt die bv. ook rechtop zou stappen, een kenmerk dat we nu als typisch voor de mens beschouwen.  Maar dat zal nog steeds geen soort mens zijn, want hij zal in andere opzichten niet op ons lijken (waarom zou het?), en bovendien niet afstammen van wat we de "mens" lijn noemen in de evolutie (de Hominini), maar wel van een zustergroep.

Als je je verder wil verdiepen in evolutie (als proces) of in de menselijke evolutie in het bijzonder kan je zeker eens grasduinen in de reeds beantwoorde vragen van deze site!

Kris

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen