Is het drinken van osmosewater gezond?

Willem, 33 jaar
25 september 2012

Beste Op de markt zijn tal van apparaten verkrijgbaar die ons kraantjeswater willen verbeteren, waaronder systemen die door omgekeerde osmose mineralen, bacteriƫn en virussen uit het water halen. Die systemen lijken in eerste instantie aantrekkelijk, maar ik vraag me af hoe het osmotische water zich in mijn lichaam zal gedragen. Gaat het zich daar anders gedragen dan "gewoon" kraantjeswater?

Antwoord

Dag Willem,

Een osmosemembraan is eigenlijk niets anders dan een zeer fijn filter, waar dingen die zo groot zijn als bacterien, virussen of gehydrateerde ionen niet doorheen kunnen, alleen losse watermoleculen.

Je krijgt dus inderdaad zuiver(der) water. Water is water, of het nu door een osmosemembraan gepasseerd is of niet, en het gedraagt zich dus in je lichaam niet anders dan "gewoon" kraantjeswater.

Daarmee kan je je dan meteen de vraag stellen of je zo'n (duur) omgekeerd osmose apparaat wel nodig hebt. De drinkwatermaatschappijen doen hun uiterste best om te zorgen dat het water dat bij jou thuis uit de kraan komt geen virussen en bacterien bevat, en dat alle concentraties aan mineralen perfect binnen de drinkbare grens vallen. Je kan een analyse van het water in je buurt vinden op de website van je lokale drinkwatermaatschappij.

De enige bemerking die je daarbij kan maken is dat het allerlaatste stukje van de distributieketen van het drinkwater zich in je eigen huis bevindt, en dat je in dit leidingennet wel eens vervuiling kan meemaken, vooral als je water tapt uit een leiding die zeer weinig frequent wordt gebruikt, en eveneens als een deel van het leidingnet in je huis nog uit gesoldeerd koper en/of lood bestaat.

In dat geval is het misschien verstandiger om de betreffende leidingen te vervangen dan om een omgekeerd osmoseapparaat te gaan kopen - je weet nooit wanneer het membraan een keer scheurt, en een niet functionerend apparaat geeft je een vals gevoel van veiligheid.

Hetzelfde geldt trouwens voor waterfilters die werken op basis van ionenwisselaars. Wie controleert ooit of de ionenwisselaar nog niet verzadigd is ?

In elk geval, smakelijk!

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen