De volgorde van de maanstanden is in noordelijk en zuidelijk halfrond omgekeerd, maar hoe zit het dan op de evenaar?

Ariane, 34 jaar
23 september 2012

Beste Als het op dag X in het noordelijk halfrond eerste kwartier maan is, dan is het op diezelfde dag in het zuidelijke halfrond laatste kwartier. Wat zou ik op die dag dan zien als ik op de evenaar sta?

Antwoord

Eigenlijk ziet iedereen hetzelfde, zij het onder een andere hoek. Als wij eerste kwartier zien, zien we bij zonsondergang, als de maan in het zuiden, staat een halve bol, met de bolle kant naar rechts. Als we ons naar de evenaar bewegen blijft dat zo, maar schuift die bol hoger en hoger aan de hemel. Op de evenaar staat hij boven ons hoofd, en op dat moment zullen wij, als we naar de maan blijven kijken, ons 180° draaien als we nog verder naar het zuiden gaan. (anders zouden we achterover vallen omdat we verder dan verticaal omhoog moeten kijken). De maan zal in het noorden staan en weer naar de evenaar zakken, en we zien ze nu als een halve bol, met de bolle kant naar links.
Maar je kan het veel eenvoudiger zeggen: bij eerste kwartier ligt de bolle kant in westelijke richting, en dat is gewoon hetzelfde voor iedereen, gelijk waar je staat. Bij laatste kwartier zit de bolle kant aan de oostelijke kant.

Mevrouw Han Bloem reageerde nog door te beschrijven hoe een waarnemen op de evenaar de maan zit: voor een waarnemer op de evenaar komt de halve maan op in het oosten men de bolle kant naar boven of naar onder en stijgt dan vanuit het zuiden vrijwel recht omhoog naar het zenit. Als ze dan later on het westen ondergaat is dat weer met de bolle kant laatst, of eerst. Voor wie "onze" maan gewoon is, is het een indrukwekkend zicht.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen