Wat zijn de dodelijkste dieren in België ?

gilles, 20 jaar
4 september 2012

Ik vraag me af welke dieren gevaarlijk kunnen zijn voor een mens bij een ontmoeting in het wild in België.

Antwoord

Dag,

Veel zijn het er niet, en het hangt er bovendien sterk van af in welke omstandigheid de ontmoeting plaatsvindt. Everzwijnen zijn in de regel schuw en zijn meestal reeds weggevlucht vooraleer je ze nog maar kan waarnemen. Maar een plotse confrontatie (bv. door in tegenwind te naderen) met een moederdier met kleine jongen kan tot problemen leiden. Edelhert-bokken kunnen tijdens de bronstperiode soms reageren op zowat alles wat beweegt, en kunnen dan ook wel eens agressief uitpakken naar een persoon. Verder reageren gekwetste evers of herten (aangereden of aangeschoten bv.) doorgaans agressief bij confrontatie met mensen.

Daarnaast heb je de adder, als giftige slang. Adders vallen nooit actief mensen aan, maar kunnen soms bijten bij onverwachte, bedreigende confrontatie met mensen - bv. door er vlak naast of op te trappen.

Verder heb je natuurlijk wespen en bijen, waarbij het eigenlijke gevaar gekoppeld is aan de mate waarop je er mogelijk allergisch tegen reageert.

En dan zijn er de mogelijke niet-inheemse en niet-wilde soorten die door toedoen van de mens soms in het wild bij ons kunnen aangetroffen worden, zoals o.m. exotische spinnen en schorpioenen (in havensites bv.), of loslopende honden.

Tot slot : een aantal soorten waarvan de perceptie bestaat dat ze juist wél gevaarlijk zijn, zijn dat niet, bv. wolf (tenzij het ook hier een gekwetst dier zou betreffen).

Mvg,

Koen Van Den Berge

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

 Koen Van Den Berge

verspreiding en ecologie zoogdieren in Europa / faunabeheer

Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek
Kliniekstraat 25 1070 Brussel
http://www.inbo.be

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen