Waarom krijg ik darmklachten als ik zenuwachtig ben?

Jelmer, 21 jaar
1 september 2012

Wanneer ik een groep mensen moet toespreken (bv. 100 à 200 man) krijg ik wel eens een steek in de buik en moet ik nodig naar het toilet. Vervolgens heb ik die dag en de dag daarna diarree. Ik kan me niet voorstellen dat dit enig specifiek nut heeft in de natuur.

Antwoord

Hoewel ons spijsverteringsstelsel een complex eigen, autonoom, zenuwstelsel heeft, staat het toch nog onder invloed van stress-effecten. Stress is in de natuur normaal iets van korte duur. Wanneer de stress te lang duurt of chronisch wordt, kan dit tot nadelige effecten leiden zoals degene die u ervaart. De darmperistaltiek kan ontregeld raken, wat tot krampen en diarree leidt.

In de natuur heeft de stress-respons enkel nut als het gaat om stress van korte duur, bv. de vecht-of-vluchtreactie. Stress van langere duur is typisch iets van onze moderne samenleving. Het beste lijkt me om te leren omgaan met die stress, zodat u er minder last van krijgt. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Misschien vermindert het wel vanzelf wanneer u meer geroutineerd wordt in het toespreken van mensen.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen