Wat is dit voor een insect?

Bart, 32 jaar
13 augustus 2012

Bij mij in huis heb ik op verschillende plaatsen een insect zien krabbelen. Het diertje is ongeveer een millimeter groot. Graag zou ik willen weten wat dit voor diertje is.

Antwoord

Beste Bart,

Dit insect is een kevertje, en meer bepaald de ronde diefkever Gibbium psylloides (orde Coleoptera, familie Ptinidae). Dit is een kevertje dat af en toe in woningen wordt aangetroffen. Van primordiaal belang bij de bestrijding van deze kevers in de woning is het opsporen van de infectiehaard. Zowel de adulten als de larven van de ronde diefkever zijn omnivoor, eten dus alles, en dit maakt het opsporen van de besmettingsbron er niet gemakkelijker op. Zij voeden zich met zowel dierlijk als plantaardig materiaal, voornamelijk voedselvoorraden (granen, gedroogde vruchten), stro, pluimen, haar, textiel (wol en kunstvezels), leder, verpakkingen. Maar ook bv. insectenresten op zolder en vogelnesten kunnen een bron van infectie zijn. Bijkomend probleem is dat de kevers lang kunnen overleven zonder voedsel. De larven hebben in elk geval nood aan voedsel voor hun ontwikkeling.
In eerste instantie kunnen jullie misschien proberen om de larven te lokaliseren; dan heb je al de infectiebron. Deze larven zijn wit van kleur, met donkere kop, dicht behaard en C-vormig met een lengte tot 3,5 mm. Deze infectiebron hoeft daarom niet in de woning aanwezig te zijn, alhoewel dit mogelijk is (bv. voedselvoorraden in de keuken). Ook resten op zolder of een vogelnest buiten onder een dakgoot kunnen een bron van infectie zijn.
Bij het vinden van de infectiebron kan de omgeving zorgvuldig worden gereinigd met de stofzuiger. Deze manier van werken raden we ook aan om de kevers te verwijderen. Elke kever die manueel kan worden vernietigd is niet meer in staat om voor nakomelingen te zorgen. Gezien het nachtactieve karakter van dit insect zitten deze vaak verborgen in naden en kieren. Deze kunnen zoveel mogelijk worden gedicht. Indien gewenst kunnen naden en kieren worden behandeld met een product tegen vliegende en kruipende insecten in woningen. De meeste grote tuinzaken hebben dergelijke producten (o.a. spuitbussen) in hun assortiment. De meeste van deze producten zijn op basis van synthetische pyrethroïden (bv. op basis van cyfluthrin, permethrin).

Met vriendelijke groeten

Hans

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

 Hans Casteels

identificatie van plaaginsecten in land- en tuinbouw, voorraadgoederen en woningen

Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek
Burg. van Gansberghelaan 96 bus 1 9820 Merelbeke
http://www.ilvo.vlaanderen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen