Waarom bestaan er wel honden van enkele honderden grammen gewicht tot meer dan 70 kilo en géén andere zoogdieren met zoveel verschil. Of toch?

Guido, 47 jaar
27 mei 2008

Waarom geen volwassen mens (zoogdier) van pakweg 25 kilogram en iemand van ongeveer 600 kilo? Ik ken geen ander soort zoogdieren waarin er zo veel verschil zit in gewicht met een volwassen dier als bij de honden. Bij vissen (weliswaar geen zoogdieren) lijkt mij dat zelfs het tegenovergestelde. Daar is er binnen één soort vrijwel geen verschil in gewicht. Tenminste als ik de documentaires zie op televisie van pakweg een school haringen lijken mij dat vrijwel allemaal dezelfde grootte van vissen. Idem bij dolfijnen, tonijnen en makreel. Maar bij honden zijn er reuzen, genre Leonberger (tot meer dan 80 kilo!) en die kleine prutskes van enkele honderden grammen. Is dat dan nog één soort?
Of zie ik dat compleet verkeerd? Vriendelijke groeten, guido

Antwoord

De meeste dieren zijn natuurlijk geëvolueerd door natuurlijke selectie. Binnen nauw verwante diersoorten (dieren uit dezelfde familie bijvoorbeeld, zoals een huismuis en een bosmuis) is er dan bijna nooit variatie in lichaamsgewicht met grote factoren (dus bvb. maal 10, 20, 30, 100,...). Als je gaat kijken binnen grotere groepen, zoals binnen de orde van de zangvogels, zie je dat er echter wel meer variatie optreedt in lichaamsgewicht. Denk maar aan een goudhaantje (dat slechts 9cm groot is en 4-7g weegt) in vergelijking met een raaf (65cm van kop tot staart en 1.5kg!), beide behorend tot de orde van de zangvogels.

Bij hondenrassen speelt er echter iets helemaal anders mee. Alle hondenrassen die wij nu kennen, zijn door de mens gefokt en niet op natuurlijke wijze geëvolueerd. De mens heeft doorheen de geschiedenis verschillende hondenrassen naar zijn eigen behoefte gekweekt, door te fokken met dieren met extreme kenmerken. Hierdoor zijn er niet alleen grote verschillen ontstaan in formaat, maar ook in uitzicht en karakter.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen