Is witte suiker ongezonder dan ongeraffineerde suiker?

simon, 25 jaar
30 juli 2012

Blijkbaar zou in ongeraffinneerde suiker meer goede elementen zoals vezels zitten dan in geraffineerde witte suiker. Klopt dit? Ik heb ook gehoord dat voor de raffinage van suiker blauwzuur gebruikt zou worden. Kan dit? Voor zover ik weet, is blauwzuur een zeer sterk gif.

Antwoord

Beste Simon,

Bij mijn weten wordt geen blauwzuur gebruikt bij de raffinage van ruwe suiker, wel kalk en koolzuurgas. Dus dat lijkt me een fabeltje of een verwarring met een verhaal over de pitten van typisch steenvruchten die een suiker kunnen bevatten die blauwzuur kan afgeven, maar dat is een heel ander verhaal.
Dat ongeraffineerde suiker gezonder zou zijn dan geraffineerde suiker kan, omdat je dan natuurlijk mineralen en eventueel vitaminen aanwezig in het ruwe sap behoudt. Nu moet men dit dan weer ook niet overdrijven omdat dan specifiek in West-Europa of België we een overdaad hebben aan gezonde bouwstenen die we vanuit onze voeding kunnen betrekken. Dit tenminste als je voldoende verse groenten en fruit eet iedere dag. Dus daar hebben we suiker niet direct nodig als bijkomende bron. Een opmerking die wel gemaakt kan worden is dat in ons dieet we veel te veel suikers gebruiken of verdoken aanwezig zijn dan goed voor ons is. Dit probleem stelt zich evenzeer voor ongeraffineerde suikere als geraffineerde. Dus of je geraffineerde suiker of ongerafffineerde suiker gebruikt maakt niet zoveel uit, gebruik wat je lekker vindt, misschien wel algemeen het suikergebruik wat inperken.
 
Vriendelijke groeten

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen