Hoe bereken ik de dichtheid?

Dieter, 17 jaar
28 juni 2012

Van een KOH -oplossing, dichtheid = 1,25 g/ml en bevattende 22 m% KOH, wordt 750 ml voor 20% ingedampt. Bereken de dichtheid van de nieuwe oplossing.

Hoe begin je hieraan? Dit is geen taak voor school!

Antwoord

Dag Dieter,

In deze opgave zijn er verschillende dingen die niet kloppen.

Eerst en vooral heeft een KOH oplossing met concentratie 22 m% een dichtheid van 1,206 g/mL en niet 1,25 zoals gesteld in de opgave.

Wanneer je 750 mL van de gegeven oplossing gaat indampen, dan kan je uiteraard wel berekenen wat de concentratie in m% van KOH in de nieuwe oplossing is, maar het is niet mogelijk om hieruit de dichtheid van die oplosing te berekenen.

Er is immers geen eenvoudig verband tussen de dichtheid van een oplossing en zijn samenstelling. De dichtheid van een oplossing moet altijd worden gemeten. De meest eenvoudige manier hiervoor is het gebruik van een zogenaamde pyknometer, dit is een kolje waarvan het volume zeer nauwkeurig gekend is. Deze pyknometer wordt gevuld met de oplossing, gethermostatiseerd op een bepaalde temperatuur en vervolgens gewogen. Uit het verschil met de massa van de lege pyknometer en het gekende volume kan dan de dichtheid worden bepaald.

Nota: kennelijk gaat de opgave over NaOH oplossingen. De juiste tabel van samenstelling - (relatieve) dichtheid is gegeven in bijlage.

Reacties op dit antwoord

  • 25/07/2012 - Dieter (vraagsteller)

    Geachte heer Jooken Bedankt voor uw antwoord. Zou het kunnen dat uw extra bijdragen van de site zijn verdwenen? Dat 50mL methanol en 50mL samen geen 100mL oplossing vormen, heeft dat te maken met adhesiekrachten?

  • 26/07/2012 -  (wetenschapper)

    Er is inderdaad een reactie verdwenen. Volumecontractie heeft inderdaad te maken met adhesiekrachten.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen