Ik heb een vraag - homepage

Hoe bereken ik de dichtheid?

pijl28/06/2012 - Dieter (17 jaar)

ChemieContext van de vraag:

Van een KOH -oplossing, dichtheid = 1,25 g/ml en bevattende 22 m% KOH, wordt 750 ml voor 20% ingedampt. Bereken de dichtheid van de nieuwe oplossing.

Hoe begin je hieraan? Dit is geen taak voor school!


Antwoord

Dag Dieter,

In deze opgave zijn er verschillende dingen die niet kloppen.

Eerst en vooral heeft een KOH oplossing met concentratie 22 m% een dichtheid van 1,206 g/mL en niet 1,25 zoals gesteld in de opgave.

Wanneer je 750 mL van de gegeven oplossing gaat indampen, dan kan je uiteraard wel berekenen wat de concentratie in m% van KOH in de nieuwe oplossing is, maar het is niet mogelijk om hieruit de dichtheid van die oplosing te berekenen.

Er is immers geen eenvoudig verband tussen de dichtheid van een oplossing en zijn samenstelling. De dichtheid van een oplossing moet altijd worden gemeten. De meest eenvoudige manier hiervoor is het gebruik van een zogenaamde pyknometer, dit is een kolje waarvan het volume zeer nauwkeurig gekend is. Deze pyknometer wordt gevuld met de oplossing, gethermostatiseerd op een bepaalde temperatuur en vervolgens gewogen. Uit het verschil met de massa van de lege pyknometer en het gekende volume kan dan de dichtheid worden bepaald.

Nota: kennelijk gaat de opgave over NaOH oplossingen. De juiste tabel van samenstelling - (relatieve) dichtheid is gegeven in bijlage.

Deze vraag werd beantwoord door:
dr. Etienne Jooken
docent chemie

Katholieke Hogeschool Vives
Katholieke Hogeschool Vives
 

Reacties op deze vraag

25/07/2012
Dieter - vraagsteller

Geachte heer Jooken

Bedankt voor uw antwoord. Zou het kunnen dat uw extra bijdragen van de site zijn verdwenen?

Dat 50mL methanol en 50mL samen geen 100mL oplossing vormen, heeft dat te maken met adhesiekrachten?

26/07/2012
Jooken Etienne

Er is inderdaad een reactie verdwenen. Volumecontractie heeft inderdaad te maken met adhesiekrachten.Enkel de vraagsteller en de wetenschappers kunnen reageren op deze vraag en het antwoord.