Kan je genezen van CMV?

nina, 18 jaar
18 juni 2012

Hallo,

Bij mij is drie jaar geleden de diagnose CMV virus gesteld. Mij is verteld dat dit nooit meer over gaat, maar nu zat ik wat op internet rond te zoeken en was het mij nou onduidelijk of je hier nou echt niet van kan genezen of toch wel?
ik las iets over vrouwen die graag een kind wilden maar van de dokter moesten wachten omdat ze besmet waren met het CMV?

Ook vroeg ik mij af, als ik later een kind wil en zwanger ben, kan dit virus waarmee ik dus drie jaar geleden besmet ben geraakt dan ook gevolgen hebben voor mijn baby?

Antwoord

Dag Nina,

Echt genezen van het CMV waarbij het volledig uit je lichaam is, kan idd niet. Het virus wordt onderdrukt en zal als het ware in 'slapende vorm'  in je lichaam blijven. In bepaalde situaties, zoals bvb bij een verminderde weerstand,  kan dit CMV dan weer 'wakker' of actief worden.

Ben je op het moment van een reactivatie zwanger, zijn de kansen op  gevolgen voor de baby een pak beter dan bij een eerste infectie. Je immuunsysteem staat nl. al direct klaar om het CMV weer de kop in te drukken. Normaalgezien zal de baby dus geen, of in uitzonderlijke gevallen slechts lichte, gevolgen hebben van de herinfectie. Vraag hier bij een zwangerschap zeker eens naar bij je gynecoloog/huisarts. Dan heb je meer zekerheid. Ik ben geen arts, maar (helaas) een ervaringsdeskundige (zoals men zo mooi zegt). Mijn dochter werd besmet met het CMV tijdens de zwangerschap en overleed kort na de geboorte. Dit was een primobesmetting.  Zo erg is het bij een herinfectie dus niet. Gelukkig maar!

Wees dus maar tevreden dat je het CMV al gehad hebt. En maak je er niet te veel zorgen in. 

Groeten,

Christine Van der heyden

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. Christine Van der heyden

Doctoraat: ontwikkelingsbiologie op zebravis, tandontwikkeling, genexpressiepatronen (ISH), in vitro culturen van weefsels, histologie (LM en TEM) Lesopdracht: labo biotechnologie, biochemische analysetechnieken, immunologie. Milieuvakken.

Hogeschool Gent
Jozef Kluyskensstraat 2 B-9000 Gent
http://www.hogent.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen