Welk soort kever staat hier afgebeeld? Hoe bestrijden we hem?

filip, 38 jaar
21 mei 2012

Sinds enige tijd wordt ons huis geplaagd door een soort van kever/insect. Ik kan ook niet direct vertellen waar ze vandaan komen.
Ik heb reeds op internet gezocht, maar heb de naam niet direct gevonden. Kunt u mij misschien zeggen welke kever/insect dit is, en hoe we dit moeten bestrijden?

Bij voorbaat dank,

Filip Hardis

Antwoord

Beste Filip,

Dit insect lijkt mij op het eerste zicht een oorworm te zijn. Oorwormen behoren tot de orde van de Dermaptera (huidvleugeligen), en zijn te herkennen aan de "tang" die zich aan het uiteinde van het lichaam bevindt. De meest gekende oorworm is Forficula auricularia. De oorwormen zijn voornamelijk rovers en aaseters en voeden zich met kleinere insecten en slakken. Ze kunnen echter ook schade aanrichten en zich voeden met bloemen, groenten en fruit. Oorwormen zijn volkomen onschadelijk voor de mens en richten binnenshuis ook geen schade aan.Vooral wanneer het buiten erg droog is zullen oorwormen op zoek gaan naar vochtige plaatsen. Binnen zullen ze spoedig sterven van honger en uitdroging. Bij overlast in de woning wordt best rond het huis al het rottend materiaal opgeruimd en eventuele schuilplaatsen verwijderd (platte stenen, planken, afvalhopen, ...). Omwille van hun nuttig karakter is bestrijding niet aan te raden. In de woning kunnen de oorwormen worden weggevangen door een vochtige dweil in de hoeken te plaatsen. Deze kan dan 's morgens buiten worden uitgeschud op een plaats ver genoeg van de woning. Het verschijnsel waarbij insecten soms massaal voorkomen in de woning is meestal tijdelijk en lost zich doorgaans vanzelf op.

Met vriendelijke groeten,

Hans   

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

 Hans Casteels

identificatie van plaaginsecten in land- en tuinbouw, voorraadgoederen en woningen

Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek
Burg. van Gansberghelaan 96 bus 1 9820 Merelbeke
http://www.ilvo.vlaanderen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen