Ik heb een vraag - homepage

hoe ontstaan schelpen die we aan het strand aantreffen en wat bepaalt hun kleur en grootte?

pijl25/05/2008 - VINCENT (34 jaar)

Biologie

Antwoord

De schelpen die je op het strand vindt zijn afkomstig van mariene (= in de zee levende) mollusken (weekdieren). Ze bestaan vooral uit calciumcarbonaat in de vorm van calciet of aragoniet, uitgekristalliseerd in een organische matrix.

Deze mariene weekdieren (zoals mosselen, slakken,...) hebben geen inwendig skelet en maken een schaal of schelp aan als bescherming en steun. Zo kunnen ze zich beschermen tegen predatoren, uitdroging, weersinvloeden,... Er zijn in de groep van de mollusken 8 recente klassen (zoals bvb. de slakken, de tweekleppigen en de inktvissen). Ze hebben allemaal een "schelp", maar de vorm en functie van deze schelpen kan per groep en per organisme sterk verschillen. Daarom vind je zoveel verschillende vormen en groottes op het strand. Vaak zijn schelpen ook mooi gekleurd, wat ze natuurlijk erg in trek maakt om te verzamelen! De kleur en grootte van de uiteindelijke schelp hangt natuurlijk af van de ecologie van het dier. Deze is geƫvolueerd naar de best mogelijke vorm. Verschillende omgevingen hebben een ander ontwerp van schelp nodig. Als een dier bijvoorbeeld in een zone voorkomt met een zeer sterke golfslag, dan zal deze een sterke schelp nodig hebben om hem te beschermen. Dieren die te maken hebben met uitdroging (bijvoorbeeld als ze op stenen leven die doorheen de getijdencyclus sporadisch droog komen te staan), moeten zichzelf hiertegen kunnen beschermen. Ze "verstoppen" zich in hun schelpen en wachten tot het water weer hoog genoeg is. Een mooi voorbeeld hiervan is de mossel.

Deze vraag werd beantwoord door:
Ann Geens
doctoraatsstudent

Universiteit Antwerpen
Universiteit Antwerpen

Afbeeldingen

Een paar gastropoda (sla
« vorige
foto 1/3
Een paar gastropoda (sla

Gerelateerde vragen

info Hoe komt het dat op het strand meer schelpen met de bolle kant naar boven liggen dan schelpen met de holle kant naar boven?
 
info Hoe worden nieuwe schelpen geboren?
 
info Fossielen hebben niet altijd dezelfde kleur: sommige zijn geel, andere bruin, wit of zelfs zwart. Wat bepaalt hun kleur?
 

stuur dit antwoord naar een vriend Stuur dit antwoord naar een vriend
printen Deze pagina afdrukken

 
Enkel de vraagsteller en de wetenschappers kunnen reageren op deze vraag en het antwoord.