Wat als je ferritinegehalte te hoog is?

tania, 51 jaar
10 mei 2012

Ik vond uitleg over ferritine op jullie website. Maar wat nu als je ferritinegehalte te hoog is? Bijvoorbeeld 500 mcg/l? Is dit gevaarlijk? Op wat kan dit duiden? Wat zouden symptomen zijn bij ziektes die hierbij horen?

Antwoord

Beste Tania,
 
Een verhoogd ferritine kan tijdelijk voorkomen in het kader van een ontstekingsreactie. Dit is dan een natuurlijke respons van het lichaam waarbij er geen schade zal optreden ten gevolge van deze stijging.
Wanneer het ferritine echter gedurende langere periode verhoogd is (in afwezigheid van een ontsteking of infectie), wijst dit echter op een ijzerstapeling in de weefsels en dit kan wel degelijk schadelijk zijn.
Zo'n chronisch verhoogd ferritine kan voorkomen door een aangeboren afwijking of kan ontstaan ten gevolge van medische problemen. Mensen die vaak bloedtransfusies krijgen of patiënten met chronisch leverlijden gaan zo bijvoorbeeld ijzer opstapelen. De aangeboren vorm van ijzerstapeling ontstaat meestal door de aandoening genaamd hemochromatose. Hier is vanaf de geboorte een verhoogde ijzeropname in de darm, hetgeen leidt tot opstapeling van ijzer in de weefsels.
Het teveel aan ijzer wordt voornamelijk opgestapeld in de lever, huid, pancreas, hart, gewrichten en geslachtsorganen. Dit kan dan op termijn aanleiding geven tot respectievelijk een vergrote lever en milt, bronsachtige verkleuring van de huid, suikerziekte, hartaandoeningen, artritis, impotentie, uitblijven van menstruaties en vermindering van beharing. 
Mensen met hemochromatose hebben meestal een ferritine van 900-6000 ug/L, mensen die drager zijn van het hemochromatose gen maar de ziekte niet hebben schommelen meestal rond de 500 ug/L. Aangezien toenemende ijzerstapeling alleen maar meer schade berokkent, is een tijdige diagnose dus aangewezen.
 
Vriendelijke groet
Glenn Van den Bosch

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen