Waarom wordt boeddha altijd afgebeeld als een dikkere man?

Tim, 14 jaar
25 april 2012

Ik zie tegenwoordig steeds meer winkeltjes met beelden van 'boeddha'.
Hierin wordt hij afgebeeld als een volslanke man die aan het mediteren is.
Het enige wat ik over dit beeldje heb gevonden van info is dat het een Chinese persoon is die lacht, omdat hij kinderen rond zich heen ziet.
Ik ben zelf boeddhistisch en weet dat dit niet klopt. Deze persoon is echter net zoals veel andere beeldjes een verlichte persoon.
Heeft dit iets te maken met het feit dat boeddha, een verlichte persoon betekent?

Antwoord

Beste Tim,

Je bent al voor een stuk goed geïnformeerd. De "boeddha" waar jij naar verwijst is niet de echte boeddha, maar wel "happy boeddha" of "de lachende boeddha". De lachende Boeddha staat ook bekend onder de naam Maitreya. Dit woord komt van het woord maitri uit het Sanskriet en betekent de liefhebbende vriendelijkheid. Deze naam werd niet zomaar gekozen, Maitreya’s grootste kwaliteit was die liefhebbende vriendelijkheid en de wens om anderen gelukkig te maken. In het Pali, de andere oude Indiase taal waarin de Boeddhistische leer is vastgelegd is de naam voor de Maitreya Metta. Het woord maitri komt uit het Sanskriet en betekent 'de liefhebbende vriendelijkheid'.

Veel boeddhisten geloven dat de lachende Boeddha de nieuwe Boeddha zal zijn. Zij geloven dat het boeddhisme zoals dat op dit moment bestaat zal verdwijnen, omdat mensen steeds individueler worden, er steeds meer haat, hebzucht en onwetendheid ontstaat en mensen steeds minder hechten aan de leer van het boeddhisme. De Maitreya zal dan vervolgens opstaan en zorgen voor een nieuw soort boeddhisme op het moment dat het er met de wereld zo slecht voorstaat.

De Maitreya of lachende Boeddha heeft vaak een zak in zijn hand. Daarin zitten snoepjes, rijst of andere spullen die hij aan arme kinderen geeft. Ook wordt de lachende Boeddha wel afgebeeld met een pot of schaal met kostbaarheden boven het hoofd. Om het onderscheid tussen de huidige Boeddha en de toekomstige (Maitreya) wat duidelijker te maken is de Maitreya op een gegeven moment in China afgebeeld als de dikbuikige lachende Boeddha. Deze afbeelding heeft niet veel met de leer te maken, maar maakte de toekomstige Boeddha wel heel herkenbaar.

De echte Boeddha is dus niet die gezellig lachende dikkerd, maar wel de sereen glimlachende, mediterende slanke man. Overigens, in verschillende landen wordt de Boeddha ook anders afgebeeld. In Korea bijvoorbeeld zit de mediterende Boeddha niet in lotushouding, maar zit hij gewoon neer als op een stoel, legt één voet op de knie van het andere been, steunt met de elleboog op het opgeheven been en legt de kin in de opgerichte hand... een beetje zoals jij zou kunnen zitten denken. http://zwartevijvers.blogspot.com/2008_11_01_archive.html

Trouwens, elk land heeft zo zijn eigen stijl om de Boeddha af te beelden. Op de volgende pagina kun je een voorbeeld hiervan zien: http://www.mir.com.my/leofoo/Thai-amulets/Penang/Dhammikarama_Burmese_Temple/index2.htm

Om te besluiten: uiteindelijk heeft het niet zo veel belang hoe je de Boeddha afbeeldt. Iedereen draagt de Boeddha in zich, alles heeft Boeddha-natuur en telkens als je de Boeddha groet, dan groet je de Boeddha in jezelf wat je eraan herinnert dat je wil leven als de Boeddha.

Als je graag hier nog verder over converseert, schrijf me dan gerust: johan.dhaenen@howest.be

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

lic. D'haenen Johan

Filosofie, ethiek, holistisch denken, boeddhisme, taoïsme China - oosterse filosofie

Hogeschool West-Vlaanderen
Marksesteenweg 58 B-8500 Kortrijk
http://www.howest.be

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw