Hoe besmettelijk is CMV?

Anja, 32 jaar
12 april 2012

Ik ben momenteel zwanger en zeer bezorgd om CMV op te lopen. Daarom vroeg ik me af hoe besmettelijk dit virus is. Ik lees overal dat je CMV vooral kan oplopen wanneer je in contact komt met urine of speeksel van jonge kinderen. Maar hoe besmettelijk is het via onrechtstreeks contact?
Kan je het oplopen door bijvoorbeeld met een wondje aan een tafellaken te komen bij een onthaalouder waar jonge kinderen komen/zijn? Ik weet ook niet of je het via een wondje kan oplopen?
Of door een koffiekoek te eten die op een bord gelegd werd door iemand die zijn handen aan een mogelijk besmette handdoek heeft afgedroogd?

Antwoord

Dag Anja,

Ik zie je vraag nu pas, maar ik beantwoord ze graag. Dit omdat ik jaren geleden zelf een CMV-besmetting tijdens de zwangerschap heb opgelopen, waar onze dochter heel ziek van was. Ze overleed kort na de geboorte. Velen minimaliseren het CMV-risico, maar wij weten beter. Dit is echter ook geen reden om je continu zorgen te maken! CMV moet nu ook niet gedramatiseerd worden. Wat wij met onze dochter hebben meegemaakt gebeurt écht niet veel en is dus zeker geen algemeen iets bij een CMV besmetting.

Maar om op je vraag te antwoorden: de virusdeeltjes van het CMV kunnen eigenlijk amper buiten het lichaam overleven. Dus dat is eigenlijk een geruststelling. Nadat de virusdeeltjes in bvb wat speeksel op een tafellaken terecht komen, kunnen ze maar maximaal een half uurtje aan de lucht overleven. Daarna zijn ze dood en is er geen besmettingsgevaar meer. Kun je je in dat half uurtje dan besmetten? In theorie wel, maar daar is meer voor nodig dan met een wondje aan dat tafellaken te komen. Je huid is echt wel een goede beschermlaag, en een wondje is een deur voor bacteriën en virussen. Maar virussen en bacteriën hebben geen pootjes, he! Dus, de kans dat je in die 30 minuten, net op die plaats van het tafellaken, nét met een verse wond (want een oudere is al deels dichtgegroeid of bedekt met een korstje) jezelf zou besmetten is écht wel miniem. En dan moet er op dàt moment natuurlijk iemand zijn die aktief CMV deeltjes gaat uitscheiden, he!

De mogelijkheid van de croissant is dus nagenoeg onmogelijk. De besmette handdoek blijft echt niet lang besmettend. En dan nog zouden die virusdeeltjes net op die vingers moeten zitten waarna ze op de koek zouden blijven plakken... Neen, zoiets is nagenoeg uitgesloten!

De meest besmettelijke vorm van indirect contact is wanneer iemand met een actieve CMV-infectie (dus wanneer er ook virusdeeltjes worden uitgescheiden) heel hard moet niezen en die persoon staat vlak bij je. De door het niezen gevormde aerosolen (heel kleine druppeltjes die je niet ziet) bevatten danallemaal virusdeeltjes en deze druppeltjes worden gewoon met inademen naar binnengehaald. De virusdeeltjes zijn dus écht niet lang blootgesteld aan de lucht (slechts enkele fracties van seconden), waardoor ze heel virulent blijven.

Je moet nu ook niet denken dat, als iemand niest, dat die besmet is met het CMV! De meeste verkoudheden zijn, gelukkig maar, totaal onschadelijk.

Hoe komt het nu dat CMV bij kleutertjes zo veel voorkomt? Tja, zij sabbelen alles af, laten het vallen en de volgende kleuter begint er ook op te sabbelen. Een rijkdom voor CMV, dus!

Ik hoop dat ik hiermee jouw vraag voldoende heb beantwoord. Maak je dus niet te veel zorgen. Pas basishandhygiëne toe en laat angst voor CMV je zwangerschap niet domineren!  Ik wens je alvast een wolk van een GEZONDE (!!) baby toe.

Groeten,

Christine

Reacties op dit antwoord

 • 23/10/2013 - Anja (vraagsteller)

  Heel erg bedankt voor het antwoord destijds! Ik heb toen inderdaad geen CMV opgelopen. Binnenkort probeer ik opnieuw zwanger te worden, en dan zal het nog meer opletten zijn, het lijkt me onmogelijk dit echt uit te sluiten met een kindje van 1,5 jaar. Uw verhaal heeft me ook erg geraakt, hopelijk heb je het verlies van een kindje op één of andere manier toch kunnen plaatsen!

 • 23/10/2013 -  (wetenschapper)

  Dag Anja, Dat is tof van je om te laten weten hoe het uiteindelijk allemaal afgelopen is! Ik ben blij voor je dat je CMVvrij bleef. Bij een volgende zwangerschap loop je inderdaad iets meer kans aangezien er een peutertje rondloopt/-kruipt dat potentieel besmet is. Het is gewoon niet te vermijden, want je kan toch moeilijk je volledig afschermen van je oudste kind? Ik denk dat een correcte handhygiëne en het vermijden van natte zoenen (zeker van een verkouden kind) al veel bescherming geeft... Wat betreft het verhaal van onze dochter Phara*: het is door haar te laten kennen dat ze ergens nooit écht gestorven zal zijn... Klinkt misschien raar, maar vele kindjes worden zo letterlijk doodgezwegen en dat doet het meeste pijn. Op 2 december zou ze 11 geworden zijn. Tijd heelt wonden, maar het gemis blijft. Met de tijd leert men ook dat het leven écht nog wel de moeite is en dat er zoveel moois te beleven valt. Dank voor je medeleven! Ik wens je veel succes met je toekomstplannen en blijf erin geloven! Groeten, Christine

 • 16/11/2014 - Anja (vraagsteller)

  Dag Christine, Ik was de vraagsteller van destijds. Ik reageer hier omdat het topic bij mijn oorspronkelijke vraag past, hopelijk mag dat? Doordat ik momenteel opnieuw zwanger ben, leeft de bezorgdheid weer dagelijks. Ik neem alle maatregelen die volgens mij mogelijk zijn, maar met een peuter van 2,5 is niets voorspelbaar. Hij gaat ook niet zeggen dat hij gaat niezen enzo, al probeer ik zodra ik hoor dat er een nies aankomt, snel weg te kijken, ik ben best alert en hij niesde tot nu toe nog niet in mijn gezicht. Is het kuchen van iemand die 1m verder staat besmettelijk? Want op de tram, op mijn werk, ... gebeurt zoiets constant... Maar ik had nog 2 andere bezorgdheden, de laatste sinds gisterenavond is nu erg groot. Hopelijk kan je mij daarop ook een antwoord geven. Via mijn gynaecoloog en jou weet ik intussen dat je cmv niet via wondjes kan krijgen, wel als dit nog open is en er dus contact is met de bloedbaan (aldus mijn gynaecoloog). Mijn peuter heeft vaak scherpe nageltjes (ook als ze geknipt en gevijld zijn, is er toch altijd nog ergens een scherp stukje) en het komt dus wel eens voor dat hij tijdens het spelen of aandacht eisen met zijn nageltjes in mijn huid krast. Nooit een diepe wond, maar toch wel eens een 'streepje' dat mogelijk toch tot de bloedbaan kwam? Hij steekt ook nog regelmatig zijn handen in de mond/neus en heeft vaak een verkoudheid, dus mogelijk hangen er cmv-virussen aan zijn nageltjes. kan ik op deze manier cmv krijgen? En gisteren gebeurde iets waarvoor ik zo oplettend ben, maar in een moment van onoplettendheid heb ik per ongeluk de soeplepel van mijn zoontje in mijn mond gestoken om nadien te gebruiken (we hadden beiden soep gegeten, vandaar de vergissing, het was de bedoeling dat ik mijn soeplepel nam). Dit was wel zeker 1u of mogelijk zelfs 1,5u nadat hij er van gegeten had. Maar het was dikke soep, en dus was de onderkant van de lepel zeker nog vochtig aangezien deze op een niet zo heel goed uitgelepeld bord lag. Ik vrees dat, gezien de virusdeeltjes daarbij niet aan de lucht gekomen zijn, ze toch nog kunnen leven? Hoe groot is de kans op besmetting nu? Hoe erg moet ik me zorgen maken? Ik ben momenteel 30 weken zwanger en had op 27 weken nog geen antistoffen. Ik pieker nu uiteraard enorm (en zoek afleiding maar voel me dan schuldig), en denk soms al: misschien kan het babytje al beter geboren worden moest mijn peuter nu cmv hebben. Hij gaat naar de crèche en steekt nog regelmatig speelgoed in de mond... Zijn er andere dingen die ik kan doen? (vrees van niet) Ik weet ook niet wat de consequenties (nog) kunnen zijn als ik nu besmet geraak voor het ongeboren kindje? Heel wat vragen dus over dit voorval... Ivm jouw dochter: ik begrijp trouwens dat het goed doet om haar te laten kennen en niet dood te zwijgen. Vrienden van mij gaan zo ook met hun gestorven kindje om en ik merk dat dat een goede manier is. Hopelijk is het mogelijk toch nog op deze nieuwe bezorgdheden te reageren! Alvast bedankt! Anja

 • 16/11/2014 - Christine (wetenschapper)

  Dag Anja, Eerst en vooral: proficiat met je zwangerschap! 30 weken al... nog even en jullie hebben er een kleintje bij. Wat betreft je eerste vraag: wanneer iemand recht in je gezicht niest, kun je effectief hele kleine druppeltjes waar virussen op kunnen zitten, binnen krijgen. Maar zoals ik eerder al reageerde: de kans dat net die persoon ook CMV Had, is heel klein. Slechts weinig volwassenen hebben actief CMV. Hier zou ik me dus niet te druk in maken, tenzij je van een collega weet dat die recent CMV had/nu heeft. Dan zou ik mooi op afstand blijven. Kuchen lijkt me trouwens niet voldoende, hard niezen geeft veel meer aerosolen (die kleine druppeltjes)... En je zoontje: die kun je gewoon niet vermijden, he. Op afstand blijven van hem is gewoon niet mogelijk. Je kan enkel rekening houden met de basishygiëne en dat doe je duidelijk wel. en je moet er gewoon in geloven dat alles goed zal gaan. Wat je gynecoloog zegt klopt: je huid is een barrière waar virussen (en dus ook CMV) niet zomaar door kunnen. Bij een open wondje kan dat wel. Wat jij beschrijft over je zoontje en zijn nageltjes: in theorie is alles mogelijk. Maar krast hij je zo hard dat je écht hevig bloedt? en zoals hierboven: hij zou nét dan CMV actief moeten uitscheiden én het virus moet nog levend op zijn handen zitten. In theorie kan het dus, maar de kans dat je zo besmet zal worden is héél klein. De soeplepel: ook hierover zou ik me niet echt druk maken. Een CMVvirus is na 30minuten in contact met de lucht dood. Je spreekt over een langere termijn. En ja, de lepel was nog vochtig, maar de zuurstof kan wel ondertussen aan het virus. Dat kleine kapoenen niezen en verkouden zijn is héél normaal. Uiteindelijk is de kans groot dat ze ooit eens CMV hebben, maar de kans is veel groter dat de verkoudheid geen CMV is. Je kan toch ook moeilijk bij elke verkoudheid bij je kind bloed laten trekken om te controleren of hij CMV heeft? Geen enkele dokter zou dat trouwens willen doen. Je bent nu al 30 weken. Dat wil zeggen dat je baby volledig 'af' is en nog enkel moet groeien. Bij derde trimester besmettingen zijn de gevolgen véél minder zwaar tot onbestaande. Alweer een reden om je minder ongerust te maken! Ik zou je dus gewoon willen meegeven: geniet van het wonder in je buik én het wonder dat daar rondloopt. Maak je niet te veel zorgen, dat is nergens voor nodig. Zeker niet in de omstandigheden die je beschrijft en in de zwangerschapstermijn waarin je nu zit. Ik hoop dat ik je wat kon geruststellen. Veel succes nog, Groetjes, Christine

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. Christine Van der heyden

Doctoraat: ontwikkelingsbiologie op zebravis, tandontwikkeling, genexpressiepatronen (ISH), in vitro culturen van weefsels, histologie (LM en TEM) Lesopdracht: labo biotechnologie, biochemische analysetechnieken, immunologie. Milieuvakken.

Hogeschool Gent
Jozef Kluyskensstraat 2 B-9000 Gent
http://www.hogent.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen