Hoe komt het dat mijn katten wel spinnen als ze zich goedvoelen bij mensen maar nooit als ze zich goedvoelen bij elkaar?

ilse, 46 jaar
23 mei 2008

Mijn poezen liggen vaak gezellig tegen en op elkaar te soezen. Vaak likken ze elkaar schoon maar nooit spinnen ze hierbij terwijl ik al op een luid concert wordt onthaald als ik gewoon tegen ze praat.

Antwoord

Beste Ilse,

katten spinnen in eerste instantie als kitten wanneer ze aandacht krijgen van hun moeder. Het is in feite een signaal dat zegt: 'zorg voor mij'. Daarom dat katten soms ook spinnen wanneer ze ziek zijn of pijn lijden, om anderen (mensen of katten) duidelijk te maken dat ze zorg nodig hebben. In normale omstandigheden is dit een signaal dat volwassen katten niet zo vaak meer gebruiken ten opzichte van elkaar. Katten zijn echter slimme dieren en ze merken al vlug dat wij mensen goed reageren als zij spinnen. Bovendien vertonen veel katten ten opzichte van ons kinderlijk gedrag, alsof ze nog kittens zijn. Deze twee factoren samen maakt dat katten vaak wel spinnen voor mensen, maar niet voor mede-katten.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen