Is progesteron of oestrogeen de oorzaak van acne?

leen, 30 jaar
7 april 2012

Is bij hormonale disbalans een tekort/teveel aan progesteron of oestrogeen de oorzaak van huidproblemen zoals acné? Of is de oorzaak eerder te vinden bij plotse schommelingen in (een van) beide?

Antwoord

Beste,

Noch oestrogeen noch progesteron zijn de oorzaak van acné, hoewel (sommige) progesterones acné kunnen verergeren. (bvb levonorgestrel)

Acné wordt veroorzaakt door een overdreven verhoorning van de huid met hierbij een toegenomen sebum-productie en de aanwezigheid van de Propionibacterium acnes (acné-bacterie) die voor ontsteking zorgt.

Mannelijk hormoon (androgenen zoals testosteron) stimuleert heel dat zaakje en zorgt dus voor mee acné. Als je oestrogenen neemt, zul je automatisch het mannelijk hormoon onderdrukken en minder acné krijgen. Het progesteron doet er dan niet zo veel meer toe. Je hebt binnen de progestagenen verschillende types die in meer of mindere mate werken zoals het mannelijk hormoon. Dus als je een "pil" neemt met een combinatie van beide, dan best die met de minst androgene werking zoals cyproterone acetaat.

Tijdens een normale cyclus (van maandstonden naar maandstonden) zal de concentratie progesteron in de 2e helft toenemen en meer acné kunnen veroorzaken, maar ook continu gebruik van progesteron (bvb minipil, prikpil,...) kan dat doen. Dus een relatief teveel aan progesteron kan het doen opflakkeren evenals een relatief tekort aan oestrogeen.

Met vriendelijke groeten,

Reacties op dit antwoord

  • 11/04/2012 - leen (vraagsteller)

    Bedankt. Een te grote opname van progesteron via duphaston of utrogestan of te kleine opname van oestrogeen via oestrogel of inbalans tussen de opnames van beiden kan dus beiden oorzaak zijn van stimulatie van ontstaan van acné veronderstel ik.

  • 11/04/2012 -  (wetenschapper)

    Duphaston kan inderdaad acné versterken, maar je moet opletten om niet te veel oestrogel te gebruiken tegen acné. Het best zou je dan van Duphaston afstappen naar een natuurlijk progesteron type uterogestan.

  • 11/04/2012 - leen (vraagsteller)

    Ok, bedankt voor uw antwoord. Maar de reden waarom ik het voorgeschreven krijg is omwille van tekorten, ik gebruik het zeker niet als middel tegen acné. Ik krijg gewoon afwisselend de nevenwerking wel dan weer niet dan weer wel acné waardoor ik zeker weet dat die afwisselende gebruik/innames en stopperiodes van die hormonen de oorzaak zijn. Het was me niet echt duidelijk wat van de 2 (oestrogeen of progesteron) het net uitlokt of hoe ik die nevenwerking kan vermijden als dat al mogelijk zou zijn.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen