Hoe komt het dat je oren precies afsluiten als je ziek bent of als je in de bergen bent?

Yulia , 11 jaar
28 maart 2012

Ik was vorige week ziek en mijn oren die waren precies afgesloten, het leek of er iets voor mijn oren zat. Ik heb juist het zelfde als ik in de bergen ben. Hoe komt dat eigenlijk?

Antwoord

Beste Yulia,

Hoe je koorts werkt weet je nu al, maar je oren doen in dat proces gewoon mee.

De stoffen die vrijkomen als je ziek bent (o.a. prostaglandines) zullen dus ook een lokaal effect hebben. Ik vermoed dat je een keelontsteking had, want daarbij zal de buis die tussen je oren en je keelholte loopt (de buis vanEustachius) afgesloten kunnen worden door opzwelling. Die opzwelling (oedeem) ontstaat door de stofjes die zijn vrijgekomen.

De buis van Eustachius is verantwoordelijk voor de druk in je middenoor (de ruimte net achter je trommelvlies). Als de druk daar daalt (bvb in de bergen), kan er wat extra lucht inkomen via die buis door bvb even te slikken, want dan trek je die buis een beetje open. In de bergen of in een vliegtuig moet je dus regelmatig slikken om de druk in je oren gelijk te krijgen aan de druk die op je trommelvlies drukt. Als je trommelvlies naar binnen of naar buiten wordt geduwd door minder of meer druk in je middenoor, zul je het gevoel krijgen wat jij beschrijft; je trommelvlies kan dan minder goed trillen en geluid doorgeven. Alles klinkt doffer.

Als je ziek bent is het moeilijker om die druk daar juist te houden en zal het zo aanvoelen als in de bergen. Als je goed slikt gaat dit vaak over.

met vriendelijke groeten,

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen