Is een hartcapaciteit van 78% goed of slecht en moet ik mij zorgen maken over mijn hart?

Nick, 22 jaar
16 maart 2012

Enkele weken geleden werd ik opgenomen in het ziekenhuis met een stekende pijn ter hoogte van de borst. Ik dacht natuurlijk het ergste en werd ook niet meteen op mijn gemak gesteld. Men sprak over een infarct (maar ik was te jong) alsook over hartvliesontsteking.

Ik heb toen enkele testen laten doen en mijn bloedwaarden bleken normaal.

Toen ik echter een scan liet maken van mijn hart kwamen er enkele rare dingen naar boven.

De dokter zei me dat ik een goede grootte van hart had, een voldoende dikke wand en dat ik geen adervernauwingen had. Als laatste zei hij mij dat ik een hartcapaciteit van 78% heb terwijl dit normaal tussen de 60-70% ligt.

Maar wat wil nu exact die hartcapaciteit zeggen? En wil dit nu zeggen dat ik geen hartproblemen ga krijgen in de nabije toekomst?

Antwoord

Nick,

De "hartcapaciteit" die je vermeldt, is een wat verwarrende term. Cardiologen gebruiken de term "ejectiefractie". Deze parameter is een maat voor de pompwerking van het hart. De ejectiefractie wordt berekend als het percentage bloed dat bij het samentrekken van het hart uitgepompt wordt (dus het volume van het uitgepompte bloed gedeeld door het volume van het bloed voordat de contractie begon). Zoals je wellicht weet, pompt het hart bij het samentrekken nooit al het aanwezige bloed weg. Er blijft ook bij normale mensen nog wat bloed (meestal 25-40% van de beginwaarde) achter in het hart, wat dan bij een volgende samentrekking weggepompt wordt (samen met een deel van het nieuw instromende bloed). Wanneer het hart verzwakt (bv. na een hartinfarct of ten gevolge van hoge bloeddruk), kan het gebeuren dat er een kleinere fractie uitgepompt wordt per slag. In dat geval zal de ejectiefractie (die normaal ergens rond de 60% ligt) dalen, soms tot maar 20%.

Een te hoge ejectiefractie wijst in de meeste gevallen gewoon op wat zenuwachtigheid bij het onderzoek of op een jong en dynamisch hart. Slechts zelden is dit een gevolg van een echte hartziekte, en dan valt het ook dadelijk op bij het onderzoek. Mensen met een hoge ejectiefractie hebben dus geen verhoogd risico op hartziekten.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof. dr. Paul Dendale

Hart- en vaatziekten (specialisatie preventie en revalidatie) Fysiologie en pathofysiologie van hart- en bloedvaten

Universiteit Hasselt
Agoralaan Universitaire Campus-gebouw D BE-3590 Diepenbeek
http://www.uhasselt.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen