Vanwaar komt de 'slaapschok' als je aan het indommelen bent?

Sam, 29 jaar
5 maart 2012

Soms, niet altijd dus, krijg ik tijdens het indommelen een oncontroleerbare schok of kramp waardoor heel mijn lichaam een fractie van een seconde samentrekt in een hevige beweging. Af en toe wordt dit aangevuld door een soort droombeeld, waarbij ik die schok ervaar als een hoge val of andere intense ervaring. De ervaring is zo krachtig dat ik mezelf even terug klaarwakker verschiet. Het is een ervaring die ook niet na te bootsen is wanneer je volledig bij bewustzijn bent.

Ik dacht ooit eens gelezen te hebben dat dit de spieren zijn die allemaal tegelijk ontspannen?

Antwoord

Wat u vertelt is een normaal fenomeen, het is dus niet iets om zich zorgen over te maken. Het gaat om een "inslaapmyoclonus". Myoclonus is een zeer kortdurende contractie van een spier of een groep spieren die leidt tot een heel snelle beweging. Andere voorbeelden van normale myoclonus zijn een schrikmyoclonus (van de stoel springen bij een plots sterk geluid,...) en de hik. Er zijn ook voorbeelden van pathologische myoclonus, maar dit is er dus geen.

De oorzaak van een myoclonus  ligt in een ontlading ergens in het zenuwstelsel. Bij een inslaapmyoclonus vertrekt de prikkel uit de hersenstam. Langs afdalende banen in het ruggenmerg worden alle spieren van beide armen, benen en romp nagenoeg tegelijkertijd bereikt waardoor je dus een samentrekking krijgt van het gehele lichaam. De hersenstam is ook de plaats waar een deel van het slaapreguleringsmechanisme zich georganiseerd heeft, en bij het inslapen kan er dus een kort onevenwicht ontstaan waarbij je een dergelijk fenomeen krijgt.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof Patrick Santens

Neurologie en neurowetenschappen. Neurodegeneratieve ziekten zoals Parkinson, Alzheimer. Cognitieve stoornissen en bewegingsstoornissen.

Universiteit Gent

http://www.ugent.be

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen