Waarom gebruiken ze in Amerika am en pm voor tijd en in België de 24 uursnotering?

luc , 34 jaar
29 februari 2012

Ik speel vaak online en daarbij moet ik soms afspraken maken voor groepsopdrachten en als ik met Amerikanen speel moet ik denken in AM en PM terwijl ik dit moet omrekenen wat niet simpel is. Daarom stelde ik mij opeens de vraag waarom ze in Amerika AM en PM gebruiken en wij in Belgie de 24-uursnotering?

Antwoord

Interessante vraag. Eigenlijk gebruiken wij in het dagdagelijkse taalgebruik ook systematisch de twaalfuursklok. We zeggen: laat ons om acht uur afspreken aan de bioscoop; maar we noteren in onze agenda: 20 u. Horloges en klokken met een niet-digitale tijdsaanduiding hanteren sinds de 15de eeuw altijd een twaalfuursaanduiding die twee keer per etmaal doorlopen wordt; in de 14de eeuw waren klokken courant die de 24 u. van een dag aanduidden, maar dat was moeilijker leesbaar en werd verdrongen door de overzichtelijker indeling die in essentie uitgaat van een ochtend en een avond. We hebben het ook nog over de voormiddag (ante meridiem; AM) en de namiddag (post meridiem; PM).
Conclusie: in de Engelstalige wereld heeft men vastgehouden aan het gangbare systeem van denken in termen van voor de middag en na de middag; op het Europese vasteland is het technischer systeem van de indeling in 24 uur courant geworden als schrijfsysteem, maar niet zo sterk als mondeling systeem (al zullen vooral Vlamingen wel eens spreken over achttien uur dertig voor half zeven in de vooravond).

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

prof. Gert Buelens

Engelse en Amerikaanse literatuur Amerikanistiek Gender en seksualiteit

Universiteit Gent

http://www.ugent.be

Zoek andere vragen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen