Waarom vallen Australiërs niet van de aarde?

David, 16 jaar
30 januari 2012

Misschien is dit wel een zeer belachelijke vraag voor jullie, maar toch versta ik het niet. Waarom vallen Australiërs nu bijvoorbeeld niet van de aarde af? Ze wonen toch op de onderkant van de aarde?

Antwoord

Waarom vallen wij hierin België niet omver? We wonen op 50° noorderbreedte, dus zou je kunnen zeggen dat onze grond 40° overhelt...

Iedereen, eender waar ter wereld wordt door die aarde aangetrokken. Elk stukje van de aarde trekt je aan, en de resulterende kracht is naar het middelpunt van de aarde gericht, overal ter wereld.

De aarde heeft immers geen onder- of bovenkant. We beelden de aarde wel altijd af met de noordpool bovenaan, maar dat is een keuze van de mens, een gewoonte. Wellicht omdat wetenschap vooral in gebieden op het noordelijk halfrond werd ontwikkeld.
Maar mocht er bijvoorbeeld op de zuidpool vroeger een beschaving ontstaan zijn die de onze hier in het noorden ver vooruit was, dan hadden wij wellicht veel van hen geleerd, en hadden we nu de zuidpool als "bovenkant van de aarde" beschouwd, en zouden onze wereldkaarten ondersteboven staan ten opzichte van wat we nu gewoon zijn.
Het zonnestelsel kent ook geen boven of onder. Er zijn alleen massa's (zon, planeten...) die elkaar aantrekken.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen