Ik heb vers bloed over me zelf heen gehad, wat is de kans op besmetting met bloed overdraagbare aandoeningen?

Tim , 21 jaar
30 januari 2012

Ik heb afgelopen weekend tijdens het werk een man moeten helpen die gevallen was en zijn slagader open gesneden had aan een stuk glas op de grond. Ik ben beveiliger van beroep en zo iemand kan ik niet laten liggen, het is dan leven of dood. Op het moment zelf droeg ik Kevlar handschoenen die wel in enige maat bloed werend zijn, maar het zat ook over mijn armen, kleren en op mijn gezicht Naderhand heb ik wel aan de meneer gevraagd of hij iets had, hij zij dit wat twijfelend. dus nu kort mijn vraag: Wat zijn aandoeningen die door bloed overdraagbaar zijn? Bestaat de kans dat ik besmet kan zijn met iets, zoja met wat? De handschoenen heb ik uitgespoeld met water zeep en desinfectie van de EHBO bij het evenement, later thuis heb ik ze nog in water gedaan en laten weken, het water werd nog rood, maar hoe kan ik zorgen dat de handschoenen zelf niet meer besmet zijn? Alvast bedankt!

Antwoord

Vers bloed is een potentiële bron van infectie.  Op de intacte huid is er echter geen kans op overdracht, nadien afwassen met water en zeep volstaat. Als het bloed in de ogen of mond terecht komt (niet enkel op huid gelaat), is er een kleine kans op overdracht, als er (verse) wondjes zijn op de huid is er eveneens een beduidende kans op overdracht. In dit geval denken we aan virale infecties (hepatitis virussen en HIV). Enkel wanneer dit gebeurd is, is er reden om verder te gaan door nu bloed te laten afnemen bij uzelf door de huisarts, en haar/hem contact te laten opnemen met het ziekenhuis waar het slachtoffer opgenomen geweest is voor controle van het bloed van deze persoon. Wanneer dit niet op te sporen is of wanneer deze persoon drager is van een overdraagbare infectie kan er alsnog therapie gestart worden.

De handschoenen zijn na wassen met water en zeep, en achteraf drogen, niet meer als bron van mogelijke infectie te beschouwen.

Tot besluit: de kans dat het slachtoffer besmet was is a priori niet hoog maar kan niet uitgesloten worden: enkel in de voornoemde gevallen van contact is het gewettigd om verdere stappen te nemen. Bij enkel contact via intacte huid is er geen reden tot bezorgdheid.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw