Bestaan er nog rechtsstreekse afstammelingen van de Maya's en wat vinden zij van de huidige heisa rond 2012?

HILDE, 44 jaar
28 januari 2012

Bestaan er nog rechtsstreekse afstammelingen van de Maya's? En wat vinden zij van de huidige heisa rond 2012? Geloven zij zelf in het einde van de wereld in 2012? Hoe bekijken zij het einde van die fameuze kalender?

Antwoord

Beste Hilde,

Dit artikel in De Standaard zegt genoeg, denk ik:
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20120119_157

Het fenomeen "2012" speelt zich volledig af op Facebook, op Youtube en in de sectie "esoterie" in de populaire boekenwinkel. Mensen die er echt iets over weten -- zoals de Maya's zelf, archeologen die gespecialiseerd zijn in precolumbiaanse culturen, sterrenkundigen, klimatologen... -- hebben er niets mee te maken of proberen tevergeefs de waanzin in te dijken. Waar er in het artikel staat dat "veel" wetenschappers en Mayavertegenwoordigers die interpretatie van de Mayakalender fout noemen, om niet te zeggen gemanipuleerd en hysterisch, mag je gerust lezen: "alle".

Er bestaan wel degelijk nog Maya's, en wat zij ervan vinden, laat zich raden. Stel je voor dat wij zouden vernemen dat ergens aan de andere kant van de wereld iemand een Belgische scheurkalender had gevonden, en dat daar een volledige industrie was ontstaan, inclusief Hollywoodfilms, talloze boeken, zelfhulppakketten en investeringen in hoog boven de zeespiegel gelegen schuilkelders, rond de bewering dat de wereld op 31 december zou vergaan. Ha ja, want dan "stopt" de kalender van de oude Belgen! We zouden er waarschijnlijk hartelijk mee lachen en in het beste geval gevleid zijn door de totale autoriteit die ze ons daar toekennen (als de oude Belgen zeggen dat de wereld zal vergaan, dan moet het wel zo zijn!), en door de plotse aandacht voor onze cultuur. Maar toch met een bittere bijsmaak over de respectloze toe-eigening en verdraaiing ervan ten dienste van commerciële belangen.

Kortom, je hebt groot gelijk als je (zoals je in je andere vraag aangeeft) niet in gelooft in deze onzin.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen