Na hoeveel generaties is incest dodelijk?

Maya, 15 jaar
20 januari 2012

Kan het zijn dat na een bepaald aantal keer incest te hebben 'gepleegd' dat dit dodelijke gevolgen kan hebben voor zowel het kind als de moeder? Hiermee bedoel ik dat twee ouders twee kinderen(jongen en meisje) hebben, die kinderen krijgen samen weer een jongen en een meisje, enz... Zou dit dus mogelijk zijn dat er na een bepaald aantal generaties dit 'fenomeen' de dood kan betekenen?

Alvast bedankt.

Antwoord

Beste Maya,

Op jou vraag bestaat geen correct antwoord. Het is zo dat je door incest te plegen bepaalde eigenschappen die mogelijk nadelig zijn voor de nakomelingen gaat "selecteren". Ik zal dit even proberen duidelijk maken. Misschien weet je al dat je van elk gen één exemplaar  krijgt van je moeder en één van je vader. Als je moeder nu een fout in dit gen heeft, waardoor bijvoorbeeld jou longen niet zo goed zouden ontwikkelen, dan is dat nog niet zo heel erg omdat je een tweede exemplaar van dit gen hebt, dat je van je vader kreeg en wel "gezond" is. In het geval van incest echter, zou het goed kunnen dat je twee "slechte" exemplaren van het gen krijgt, waardoor de slechte eigenschap (zoals slecht ontwikkelde longen bvb) wel zeker tot uiting komt.
Bij incest ga je de diversiteit van genen verminderen, waardoor er meer kans is dat "slechte" eigenschappen zich opstapelen, met ongezonde nakomelingen tot gevolg. Het is echter niet mogelijk om te zeggen na hoeveel generaties precies dit dodelijk zou zijn.

Hopelijk heb je hiermee een antwoord op je vraag,

Vriendelijke groeten,

Karolien

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen