Hoe de regel van 3 uitleggen aan een kind van 10 jaar?

LIEVE, 44 jaar
16 januari 2012

Als moeder van een tienjarig meisje, kan ik niet op een eenvoudige manier de regel van 3 uitleggen. Dit is reeds van toepassing in de vraagstukken die ze krijgen. Heeft u misschien een eenvoudige manier van aanpak i.v.m. dit probleem? Ze zit in het vierde leerjaar.

Antwoord

Beste Lieve,

Uiteraard bestaat geen eenduidig antwoord op je vraag. Hier enkele beschouwingen die je kunnen helpen. Hoe iets uit te leggen aan iemand hangt in de eerste plaats af van de persoon zelf. Maar jij kent je dochter het best van al, dus jij zou het best moeten weten hoe "snel" je kan gaan. Maar ik zou dat in elk geval doen met veel voorbeelden. Twee aspecten zou ik in het oog houden: de voorbeelden dienen "interessant" te zijn om de motivatie hoog te houden, en de getallen dienen zo gekozen te worden dat het "goed uitkomt". Dit verhoogt het inzichtelijk denken; anders grijpt men misschien vlug naar een rekentoestel, en dat is niet zo bevordelijrk.

Je zou bijvoorbeeld kunnen beginnen met vragen: Je vader verdient op 30 dagen 3000 euro; hoeveel zou hij krijgen indien men om de twintig dagen zou uitbetalen? Het is mogelijk dat je dochtertje met deze gemakkelijke getallen zelf onmiddellijk inziet dat dit 2000 is; er is dus geen nood om de echte regel van drie te gebruiken. Indien niet, dan kan je als hulpvraag stellen: Hoeveel verdient papa per dag? Indien wel, dan kan je de getallen moeilijker maken, om je dochter te laten inzien dat het in die gevallen gemakkelijker is om eerst naar 1 dag te herleiden, en dan naar 20 (of eventueel eerst naar 10, en dan naar 20, dat is ook goed, en indien ze dat inziet, dan is ze al ver!). Bijvoorbeeld oom of tante X verdient 2400 euro per maand, en dan dezelfde vraag.

Ook voor omgekeerde evenredigheid kan je zo te werk gaan. Bijvoorbeeld papa en mama hebben zes dagen nodig om gans het huis te herschilderen. Indien oom x zou meehelpen, hoeveel dagen hebben we dan nodig? Dit is al iets moeilijker, hoor. Hier moeten we echt eerst weten hoeveel dagen 1 persoon nodig heeft...

Meer kan ik niet bedenken: dus beginnen met gemakkelijke getallen, en indien het goed gaat, de getallen moeilijker maken, maar de oefening steeds goed doen uitkomen, en laten uitrekenen zonder rekentoestel.

Ik hoop dat dit wat helpt. Succes ermee!

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2017
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen