Wat is de verteringstijd van voedsel bij de mens?

Serge, 45 jaar
11 januari 2012

Ik zou graag willen weten hoelang de verteringstijd is van voedsel in ons lichaam.
Graag ook een vergelijking tussen de verschillende soorten van voedsel, vlees, vis, groenten, aardappelen enz.

Iemand beweerde dat bijvoorbeeld vlees tot 3 à 4 weken in je lichaam blijft voor het verteerd is, maar dat lijkt me zeer onwaarschijnlijk, uitspraak komt van een vegetariër die tegen consumptie van vlees is en met dit soort argumenten mensen wil overtuigen dat vlees eten zeer ongezond is.

Antwoord

Beste,


Het is niet zo gemakkelijk om de verteringstijd van verschillende soorten voedsel in de mens te meten. Wat wel wordt gedaan, is de transittijd meten door het gehele darmkanaal. Daarin zit de tijd vervat van de eigenlijke vertering en opname door de dunne darm plus de tijd dat de faeces in de dikke darm blijven zitten (waar nog water en vitaminen onttrokken worden). De transittijd varieert sterk tussen verschillende personen, wordt beïnvloed door leeftijd, geslacht en nog talrijke andere factoren, waardoor het moeilijk is om een gemiddelde te bepalen.

Een interessante studie (Gut 1986, 27:164-169) vergeleek de transittijd tussen proefpersonen met een gemengd dieet (waaronder vlees), een vegetarisch dieet en een veganistisch dieet. Ze vonden geen significant verschil tussen de drie groepen. 

Wel is er een duidelijk verband tussen de hoeveelheid vezels in de voeding en de transittijd: hoe meer vezels hoe korter de transittijd. Bij een zeer vezelarm dieet kon de transittijd oplopen tot 124 uur; bij een vezelrijk dieet was dat minder dan 75 uur. 

Ons verteringsapparaat werkt overigens zeer efficiënt en heeft helemaal geen probleem met vlees in het dieet. Vlees eten is zeker niet ongezond, maar een eenzijdig dieet is dat wel.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen