Mag je energie verspillen om toch een zo hoog mogelijk aantal uitbetaalde certificaten te bekomen?

Sam, 25 jaar
10 januari 2012

De zonne-energie die niet geïnjecteerd mag worden in het elektriciteitsnet, verloren laten gaan door onnodige verbruikers in te schakelen, dit om zoveel mogelijk winst te halen uit de energiecertificaten die de staat uitbetaalt. Vind ik schandalig en zou bestraft moeten worden. Is er tegen zulke schuld iets te beginnen?

Antwoord

De certificaten worden uitbetaald per hoeveelheid geproduceerde "groene stroom". Merk op dat het eigen verbruik los staat van de hoeveelheid geproduceerde groene elektriciteit. Je kan bv. zonnepanelen hebben die elektriciteit produceren, en in theorie toch een heel jaar niets verbruiken omdat je bv.0 op wereldreis bent. Voor de hoeveelheid geproduceerde groene stroom ga je dan wel certificaten ontvangen, zelfs al heb je er zelf niets van verbruikt. Kortom, als iemand moedwillig meer elektriciteit gaat verbruiken, gaat de hoeveelheid geproduceerde groene stroom niet omhoog, en worden er dus ook niet meer certificaten uitbetaald.
 
Het is wel zo dat als de groenestroomproductie groter is dan het eigen verbruik, dat het bv. vanuit financieel individueel standpunt interessanter is om elektrisch bij te stoken (om het overschot in productie toch op te gebruiken) dan gas of mazout te verbranden.
 
In principe wordt een groenestroominstallatie gedimensioneerd om het eigen verbruik net te dekken. Overproductie is een geschenk voor de gemeenschap, en daar krijgt de producent geen extra vergoeding voor (maar wel de certificaten voor het produceren van groene elektriciteit).
 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen