Zou het kunnen dat er nog een planeet in ons zonnestelsel zit die nog niet ontdekt is?

Paul, 27 jaar
9 januari 2012

Stel dat er een planeet in ons zonnestelsel zit die ten opzichte van de zon met dezelfde snelheid en richting beweegt als de aarde, alleen staat die precies aan de andere kant, zouden we hem dan al ontdekt hebben?

En ook: hoe kan iets (ruimte) versneld uitzetten, als het al oneindig groot is?

Antwoord

Dag Paul,

Die kans dat er nog een onontdekte planeet gevonden wordt is een aantal jaar geleden wel een pak kleiner geworden. Toen heeft men namelijk de definitie van 'planeet' gewijzigd, zodanig dat Pluto intussen zelfs niet meer als een planeet wordt beschouwd. Er bestaan waarschijnlijk wel nog onontdekte hemellichamen in ons zonnestelsel die groter zijn dan Pluto, maar die zullen waarschijnlijk geen aanspraak kunnen maken op de titel van planeet. Die hemellichamen staan heel ver van de zon, en ze hebben geen stabiel, schoongeveegd schijfje waarin ze als enige object hun baan hebben gevormd. En om die reden zouden ze geen planeet kunnen worden genoemd.

De kans dat er een planeet op precies dezelfde afstand, met precies hetzelfde gewicht, op precies de tegenovergestelde plaats van de aarde rond de zon beweegt, is wel bijzonder klein. Dankzij nauwkeurige metingen van andere hemellichamen en dankzij ruimtetuigen kunnen we trouwens zelfs dat stukje van ons zonnestelsel bestuderen.

En wat je laatste vraag betreft: de ruimte is niet oneindig groot! Ze zou een groeiend, maar eindig aantal kubieke kilometer groot zijn. Net zoals het oppervlak van een ballon die je opblaast een eindig aantal kubieke centimeter groot is.

Groeten,

Ward

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen