Voor welke genen geldt genomische inprenting?

Brenda, 19 jaar
6 januari 2012

Ik weet dat bij genomische inprenting een bepaald allel tot expressie komt wanneer het van een specifieke ouder is. Maar a) voor welke genen geldt dit en waarom is dit niet bij alle genen zo? en b) gaat het bij elk van ons over dezelfde genen waarbij dit fenomeen geldt?

Antwoord

Beste Brenda,

Ik vrees dat we je een beetje zullen moeten ontgoochelen: het aantal gekende imprinted genen is nog zeer beperkt (ik probeer er zelf nog nieuwe op te sporen), en het is nog niet duidelijk waarom bepaalde genen al dan niet imprinted zijn (antwoord op a). Voor de gekende genen is het uiteraard zo dat die bij elk van ons dezelfde zijn (antwoord op b).

Het kan zijn dat er een soort van parentale imprinting aanwezig is die enkel bij bepaalde genen en niet bij andere werkt, maar er zijn hier nog niet veel aanwijzingen voor en het is ook nog niet duidelijk of men dan nog van echte imprinting kan spreken (meer een kwestie van terminologie dan biologie uiteraard).

Ik hoop dat ik je toch wat inzicht heb kunnen bieden, hou er rekening mee dat dit veld van de (epi)genetica nog in volle ontwikkeling is.

Mvg,
Tim De Meyer
Universiteit Gent
 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen