Kunnen vissen verkouden raken?

Arielle, 11 jaar
21 mei 2008

Mijn vis is een koudwatervis en als het in de kamer koud is wordt het water ook koud en als de kamer warm is wordt het water ook warm. Maar ik vraag mij af: als het water té koud is, kunnen onze vissen dan verkouden raken?

Antwoord

Beste Arielle,

We hebben het moeten navragen bij een dierenarts.

Haar antwoord: Verkoudheid heeft alles met bacteriën en virussen te maken. En daar kunnen vissen ook last van hebben. Helemaal vergelijken met een mens kan je het echter niet. Vissen hebben geen longen of luchtpijp, dus wordt hoesten en niezen iets moeilijker.

Wel hebben ze kieuwen waarlangs ze het water laten stromen om er zo de zuurstof uit te halen. Wanneer een vis 'een verkoudheid' heeft, maken de bacteriën en virussen deze zuurstofuitwisseling moeilijker waardoor de vis in ademnood komt. Typisch zie je dan dat ze aan de oppervlakte gaan hangen en lucht happen.

Een verkoudheid van te koud water gaan ze niet snel oplopen. Wel is het zo dat elke vis een bepaalde temperatuur verkiest (met speling van enkele graden Celsius) waar hij of zij zich het best bij voelt. Koudere of warmere temperaturen geven dan grote stress voor de vis. En een gestresseerde vis is een vis die makkelijk ziek wordt.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. Nancy Fockedey

Mariene, estuariene en kustwetenschappen in de breedste zin van het woord.

Vlaams Instituut voor de Zee
Wandelaarkaai 7 8400 Oostende
http://www.vliz.be

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen