Stel dat je met een vliegtuig op het maanoppervlak probeert op te stijgen, zou je dan in een baan rond de maan kunnen geraken?

Ruben, 16 jaar
17 december 2011

Antwoord

     Met een vliegtuig zou je nooit van de grond geraken, je zou er trouwens ook nooit mee kunnen landen of rondvliegen. Een vliegtuig heeft een medium nodig om door te bewegen zodat zijn vleugels voldoende lift kunnen genereren om de zwaartekracht te overwinnen. Op de maan is er vacuum, dus de vleugels van een vliegtuig zijn er volkomen nutteloos.
     Om vanop het oppervlak van de maan in een baan te geraken moet je op een hoogte geraken van minstens 15km (de hoogste maantopppen) én daar een horizontale snelheid hebben van circa 1.2 km/s om in die hoogte in een cirkelvormige baan te blijven. De Apolloo's bleven in een parkeerbaan op 69 mijl hoogte.
     Je kan daar enkel geraken door middel van raketaandrijving. Raketten krijgen hun snelheid door de wet van behoud van impuls. Door achteraan een hoeveelheid verbrandingsgassen met hoge snelheid uit te stoten wordt het ruimteschip zelf door deze wet een beetje naar voren versneld. Dit werkt ook in vacuum.Het werkt zelfs beter en beter naarmate er meer brandstof verbruikt wordt, want daardoor moet er ook steeds minder en minder resterende massa versneld worden. Een raket heeft geen medium nodig om door te bewegen, integendeel, dat remt de raket eerder af.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen