Hoe kan ik mijn katten zindelijk maken?

Bert, 20 jaar
17 december 2011

Mijn 10 weken oud britse korthaar heeft geen zin om naar de kattenbak te gaan. De kattenbak ligt in de wc ruimte afgezonderd van waar hij eet en heb altijd zijn uitwerpsels erin gedaan en laten zien "ruiken" ook. Maar nog altijd niet gelukt. Wat kan ik doen? Dat is mijn eerste kat.

ps: Ik heb ook de bleekwater methode geprobeerd, maar haalde niks uit.

Antwoord

Beste Bert,

kittens worden normaal gezien vanzelf zindelijk vanaf dat ze 4 à 5 weken oud zijn. Als er dan een kattenbakje in hun buurt staat, dan gaan ze daar automatisch op. Katten zijn normaal erg zindelijk, als ze onzindelijk zijn geeft dat aan dat er iets mis is. Dit kan zowel medisch als gedragsmatig zijn.

In dit geval zijn er een aantal dingen die kunnen bijdragen tot de onzindelijkheid:

1)uw kitten is nog erg jong. Net zoals bij een kind moeten dergelijke jonge kittens ineens 'nu' naar het toilet en kan dat soms te ver staan, waardoor het kitten de kattenbak niet meer op tijd bereikt. Meerdere kattenbakken verspreid in huis kunnen dan soelaas brengen. Sowieso heeft u voor één kat minstens 2 kattenbakken nodig. Katten doen hun plasjes en kakjes vaak graag apart.

2) uw kitten is eigenlijk te jong om al bij de moeder weg te zijn (beste leeftijd is 16 weken (http://www.felinewelfarefoundation.org/welfare/gedrag/scheiding/), de meeste fokkers houden hun kittens minstens 13 weken, tot na de tweede enting). Dit maakt dat ik vermoed dat uw kitten niet van bij een goede fokker komt, maar eerder van bij een broodfokker of een dierenwinkel. De socialisatie die een kitten daar krijgt, is vaak onvoldoende. Misschien heeft uw kitten bijvoorbeeld in een hok met zaagsel gezeten en heeft het zo geleerd dat het overal zijn behoefte kan doen. Of is uw kitten medisch niet helemaal in orde. Dit zou zeker niet abnormaal zijn: de antistoffen die een kitten via de eerste moedermelk krijgt, verdwijnen langzaam en het moet dan zelf weerstand beginnen opbouwen. Daardoor is er een periode waarin een kitten zeer slecht beschermd is tegen ziekte, de kritische periode. Deze periode ligt grofweg tussen week 4 en week 12. Uw kitten is dus verhuisd naar u in de periode dat hij het meest vatbaar is voor ziekte. De stress van een verhuis maakt dat de weerstand nog meer daalt, dus de kans dat er iets mis is met de gezondheid van uw kitten is vrij groot. Een bezoekje aan de dierenarts is zeker aan te raden!

Aangezien dit uw eerste kat is, zal u zichzelf waarschijnlijk wel willen inlezen in wat een kat nodig heeft. Daarvoor kan ik u ten zeerste de website van de Feline Welfare Foundation aanraden: www.FWF.nu. Onder 'Informatie voor katteneigenaars' (http://www.felinewelfarefoundation.org/informatie-voor-katteneigenaars/) vindt u al meerdere korte tekstjes die een inleiding geven tot het houden van katten. Uitgebreidere teksten over specifieke onderwerpen vindt u onder 'Welfare', zoals bijvoorbeeld over de huiselijke omgeving (http://www.felinewelfarefoundation.org/welfare/omgeving/huis/ ).

Een boek dat ik zeker kan aanraden is de Kleine Kattengids van Elles Nijssen. Het is in de meeste boekhandels (o.a. Standaard Boekhandel, bol.com) te verkrijgen voor 14,95€. Dit is een wetenschappelijk correct, leuk geschreven en heel informatief boek voor zowel mensen die al jaren katten hebben als voor nieuwe baasjes. http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/kleine-kattengids/1001004007514720/index.html

Verder is er nog het kattengedragsforum, waar mensen die professioneel met katten bezig zijn gratis advies geven en antwoorden op al uw vragen omtrent kattengedrag: http://kattengedrag.forumup.nl/?mforum=kattengedrag

Uiteraard mag u me ook altijd persoonlijk mailen voor advies.

Als ik u nog een laatste raad mag geven: zorg voor een vriendje voor uw kitten. Katten zijn in wezen sociale dieren en hebben behoefte aan contact met soortgenoten. Katten die alleen binnenshuis worden gehouden, gaan vaak probleemgedrag vertonen. Bij een brits korthaar (ook mijn favoriete ras overigens, ik heb er zelf 4) passen van karakter vrij veel andere rassen, zolang ze maar niet te druk zijn (dus geen siamezen, bengalen of andere oosterse rassen). Rasloze katten kunnen ook prima. Ik weet niet of dat bij uw huidige kitten het geval is, maar als u voor een tweede raskatje zou gaan, zorg dan zeker dat de ouders getest zijn op veel voorkomende erfelijke aandoeningen. Bij de britten moeten de ouders zeker getest zijn op PKD (een erfelijke nierziekte) en HCM (een erfelijke hartziekte), naast uiteraard de standaard testen op FIV (kattenaids) en FELV (leucose), beide dodelijke virusziektes die ook aan de kittens doorgegeven kunnen worden.

Veel succes,

Met vriendelijke groet,

Els Peeters

Bioloog gespecialiseerd in katten

e.peeters@felinewelfarefoundation.org

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

 Els Peeters

Biologie: kattengedrag

Universiteit Antwerpen
Prinsstraat 13 2000 Antwerpen
http://www.uantwerpen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen