Hoe water in de kelder via buizen in de hoeken stoppen?

Bart, 29 jaar
14 december 2011

We hebben recent een huis gekocht, dat in de jaren vijftig werd gebouwd. In de kelder zijn er in de vier hoeken telkens een buis (of iets dergelijks) ingemetseld. De buizen lopen verticaal van de grond tot ongeveer tien centimeter onder het plafond van de kelder, daar zijn ze open. Als het lang tijd geregend heeft en het grondwaterpeil hoog staat, loopt er via die buizen heel wat water in onze kelder.
Wat is het doel van die buizen? Mogen we die buizen opvullen met beton om het wateroverlast te stoppen?

Antwoord

De (ontlastings)buizen in de hoeken van de kelder hebben als doel de druk van het grondwater op de kelder zoveel mogelijk te verminderen om aldus te vermijden dat het grondwater via de vloer de kelder binnenkomt. Als de buizen afgedicht worden zal de kelder zeker onder water komen. Dit is dus zeker geen oplossing.

Ofwel kun je het water uit de ontlastingsbuizen rechtstreeks wegpompen, ofwel kun je (in een periode waar het grondwater laag staat) een filterput in de kelder installeren, waarin een dompelpomp met vlotter geplaatst wordt die het teveel aan grondwater regelmatig wegpompt en zo de kelder drooghoudt.

Reacties op dit antwoord

  • 19/12/2011 - Bart (vraagsteller)

    Bedankt voor het duidelijke antwoord. Zijn drainagebuizen rondom het huis dan een oplossing om het wateroverlast bij overvloedige regen op te vangen, of zijn drainagebuizen niet goed voor de funderingen?

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw