Waarom bedraagt de houdbaarheid van sinaasappelsap 'slechts' 3 tot 5 dagen?

Bart, 23 jaar
9 december 2011

Beste,

Ik vraag me al lange tijd af waarom de houdbaarheid van sinaasappelsap 'slechts' 3 tot 5 dagen bedraagt. De houdbaarheid lijkt te verschillen van fabrikant tot fabrikant maar 5 dagen is een maximum. Toch ondervind ik geen smaak verschillen als ik een bus sinaasappelsap langer dan deze 5 dagen in de koelkast bewaar. Noch ben ik ooit ziek geworden van het drinken van sinaasappelsap dat over tijd is. Het betreft hier sinaasappelsap uit concentraat.

Nu kan ik enigszins begrijpen dat het hoge gehalte aan suikers een goede voedingsbodem kan zijn voor bacteriƫn maar in hoe verre moet ik me zorgen maken om mijn gezondheid als ik sinaasappelsap drink dat over tijd is?

Antwoord

Geachte Heer
de reden zit hem niet in voedselveiligheid, doch wel in voedselkwaliteit, meer bepaald in het vitamine C gehalte. Fruitsap is omwille van zijn hoge zuurtegraad niet zo gevoelig voor bacterieel bederf; er zal eerder schimmelgroei of uitgroei van bepaalde gisten optreden, maar dit duurt veel langer dan 5 dagen, vooral bij koeling natuurlijk.
Vitamine C of ascorbinezuur is heel oxidatiegevoelig: het reageert dus met zuurstof, waardoor het afbreekt en ook zijn vitamine C activiteit dus verliest. Als de verpakking gesloten is, kan er geen of heel weinig zuurstof aan het fruitsap (afhankelijk van de type verpakking - fruitsap in een pet flesje kan typisch iets minder fel geel, maar eerder donker geel zijn-dit is te wijten aan vitamine C afbraak die dan weer terug te brengen is tot de hogere zuurstof permeabiliteit van pet tov een brikverpakking (met aluminium laag).
Eens de verpakking open is, krijgt zuurstof natuurlijk volop de kans om in het fruitsap op te lossen en het vitamine C af te breken. Die afbraak gaat toch behoorlijk snel eigenlijk. na een vijftal dagen bij 21% zuurstof in de atmosfeer (dus gewone lucht) blijft er bij 21°C bijna geen vitamine c meer over in fruitsap...
Vriendelijke groeten
Bruno De Meulenaer

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoƶrdineerd door EOS vzw