Maken sterren geluid en kunnen we dat horen? Stel dat we ver in het universum zouden kunnen reizen, zouden we dan muziek horen?

Ann, 49 jaar
20 mei 2008

Lijken gecomponeerde symfonieën op eventuele geluiden in het universum? Kan men die geluiden opnemen? Welk geluid zou onze aarde bijvoorbeeld maken?

Antwoord

Om deze vraag te beantwoorden nemen we de zon als prototype van een ster. We gaan na of de zon geluid maakt.


Geluid is in feite een golf, een drukgolf: ritmische drukveranderingen van materie of een medium. Op aarde is deze samendrukbare materie meestal simpelweg lucht. Maar ook in water en zelfs in vaste stoffen kunnen we geluid waarnemen. Denk maar aan walvissen die met elkaar kunnen 'praten' in water. Zonder materie (gas, vloeistof,vaste stof) heb je geen geluid en zijn we uitgepraat.

De zon bestaat wel degelijk uit materie: met name heet plasma. Dit is een gas. Het plasma kookt als het ware en dit chaotisch proces creeërt geluidsgolven. De zon maakt dus wel degelijk geluid. Maar we kunnen ze niet horen omwille van 2 redenen.

1) De geluidsgolven zitten gevangen in de zon. Ze kunnen niet ontsnappen, en verder lopen in de ijle ruimte en de hele weg tot de aarde afleggen. Dit omdat er zo goed als geen materie in de ruimte is. Daarom is het dus zo stil in de ruimte.

2) Moesten de drukgolven dan toch tot hier geraken, kunnen we ze bovendien niet horen omdat de toonhoogte/frequentie te laag is voor het menselijk gehoor.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr. Petra Vanlommel

Een aantal sleutelwoorden zijn: zon, ruimteweer, relatie zon-aarde

Koninklijke Sterrenwacht van België
Boechoutlaan 10 1020 Brussel
http://www.astro.oma.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen