Welke diversiteit vertonen de marmers gedolven in de groeve van Saint Remy (Rochefort)?

Gerard Jan , 49 jaar
23 november 2011

Geachte wetenschappers,
Om mijn studenten te voorzien van een evident antwoord op de vraag welke typische kenmerken, kleur, tekening, karakter, de marmers uit de gesloten groeve van Saint-Remy hebben, ben ik via het surfen bij u terecht gekomen. Ik ben in het bezit van enkele uitgaven van het verbond van Waalse marmerdistributeurs (Pierres et marbres de Wallonie) , maar vond nog geen antwoord op mijn vraag. Bij navraag in Wallonie zelf ben ik onvoldoende het Frans machtig om goed te communiceren. Daarom mijn contactvraag aan u,
Ik wacht uw reactie belangstellend af,
vriendelijke groet, Gerard Jan Nijsse

Antwoord

De marmergroeve van Saint-Remy behoort tot de groep der rode marmers waar in principe dezelfde opeenvolging kan worden waargenomen, volgens het ideaal model van de groeve te Vodeléé
(DELHAYE, F., 1908. "Etude de la formation des récifs de calcaire rouge à Rhynchonella cuboides." Annales de la Société géologique de Belgique, 35 : 243-253.).
De meest omvattende beschrijving van de rode marmer en zijn exploitatie is:

DUMON, P., 1957. "Note sur les marbres rouges en Belgique." Publications de l’Association des Ingénieurs de la Faculté Polytechnique de Mons, 1957/3 : 1-41.

De bekendste variëteiten van rode marmer zijn de volgende:

Rouge Griotte: eenkleurig of gebloemd donkerrood tot roodbruin, met min of meer grijze en witte aders;

Rouge Royal is licht- tot helderrood, doorlopen met witte calcietaders en grijs gebloemd;

Gris-Rose en Gris is lichtgrijs, bezaaid met blekere koralen en calcietaders, met min of meer uitgesproken rose schakeringen;

Byzantin: met fossielen en en soms vrij grote vlekken met zwarte bloem;

De toevoeging fleuri (gebloemd) wordt gebruikt wanneer er veel witte vlekken in voorkomen met vlakke onderkant en gevlamde bovenkant. In de groeve van Saint-Remy is de grijsgekleurde marmer verhoudingsgewijs beter vertegenwoordigd dan de kersenrode 'griotte' marmer. Dze staat bekend onder de naam Bleu Saint Remy. Grijze marmer is zuiverder kalk dan rode marmer die enige kleifractie bevat met daarin fijnverdeelde hematiet dat voor de rode kleur verantwoordelijk is.

De groeve werd bestudeerd door EP van Itersom, met volgende referenties:

van Itersom, A., 1963. "Historique de la Carrière de marbre Saint-Remy à Rochefort. Parcs Nationaux." Bulletin trimestriel de l'association Ardenne et Gaume 18-3 : 3-19.

van Itersom, A., 1964. "L’exploitation de la carrière de marbre Saint-Remy au XVIII siècle." Namurcum, Chronique de la Société archéologique de Namur 2 : 17-30.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

 Michiel Dusar

Geologie van Belgiƫ

Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen
Vautierstraat 29 1000 Brussel
http://www.natuurwetenschappen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw