Kunnen gammastralen van de ster WR 104 leiden tot massa-uitsterven?

Axl, 17 jaar
15 november 2011

Ergens op het internet las ik dat de ster WR 104 op 8000 lichtjaar van ons vandaan ligt. In dat artikel stond dat als gammastralen van deze ster naar ons toekomen dit kan leiden tot een massa-uitsterven. Klopt dit wel?

Antwoord

Het verhaal van de Wolf Rayet ster WR104 bevat een kern van waarheid, maar is intussen op het internet door doomdenkers buiten proportie opgeblazen. Een WR-ster is een zeer massieve ster die tegen het einde van haar leven aanloopt, en dit leven zal beeindigen dmv een supernovaexplosie. Daarbij komt inderdaad een grote hoeveelheid gammastraling vrij die in een preferentiële richting vanuit de ster het heelal wordt ingestuurd.
Wanneer WR zal exploderen weten we niet. Mmisschien is het zelfs al gebeurd en merken we het binnen een paar duizend jaar, de afstand tot WR104 is immers een kleine 8000 lichtjaar.

De gammastraling wordt uitgezonden in een kegel met een openingshoek van circa 10 à 20° tegenover de centrale as, en volgens recente waarnemingen bevindt de aarde zich niet in deze kegel.
Eerdere metingen gaven op een hoek van 16°, zodat de aarde mogelijks net binnen de kegel lag, maar zeker niet centraal. Aan de rand van kegel is de gammastraling zo al kleiner dan op de as. Recente waarnemingen tonen aan dat de hoek eerder 30° à 40° zou zijn, zodat het gevaar onbestaande is.

Zie bijvoorbeeld:
http://news.discovery.com/space/gamma-ray-wolf-rayet.html
http://www.universetoday.com/23342/wr-104-wont-kill-us-after-all/
http://astrobiology.nasa.gov/ask-an-astrobiologist/question/?id=6638
Dit zijn alle drie betrouwbare websites. Vergeet niet dat iedereen om het even wat op internet kan zetten, dus als het over wetenschappelijke zaken gaat is het best zich te beperken tot websites van universiteiten, bekende wetenschappelijke instellingen... en tot teksten geschreven door professionele mensen met de nodige opleiding.

Reacties op dit antwoord

  • 25/11/2011 - Axl (vraagsteller)

    Bedankt, dus momenteel is er geen probleem?

  • 25/11/2011 -  (wetenschapper)

    Momenteel zeker niet, en als WR ontploft meer dan waarschijnlijk ook niet gezien de richting van de gammastraling niet naar ons gericht is. In het haar 1054 heeft men een supernova zien ontploffen, op een afstand van 6500 lichtjaar. Die was dus 6500 jaar eerder ontploft, maar in 1054 bereikte de straling ons. Ook deze was niet naar ons gericht. Eind de 17de eeuw was eentje op 11000 lichtjaar. Zo uitzonderlijk is het dus niet. Gemiddeld is er in de melkweg één supernova per circa 200 a 300 jaar. De melkweg heeft een diameter van 100 000 lichtjaar.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen