Zijn blauwe eieren colesterol vrij?

Laura, 52 jaar
20 mei 2008

Er is mij altijd wijsgemaakt dat eieren met een blauwe schelp colesterolvrij zijn, ik vraag mij af of hier iets van waarheid inzit.

Antwoord

Blauw-groene eieren zijn eieren van de Araucana-hoen, een uit Zuid-Amerika afkomstig kippenras. Soms wordt beweerd dat ze geen of toch minder cholesterol bevatten dan gewone eieren. Dit blijkt echter niet te kloppen. Wetenschappers vergeleken de samenstelling van die blauwe eieren met die van de frequenst gebruikte kippenrassen en de bijzondere blauwe eieren bleken evenveel of zelfs iets meer cholesterol te bevatten.

Cholesterolvrije eieren bestaan niet, maar er zijn wel eieren op de markt met een verbeterde vetzuursamenstelling. De kippen krijgen dan een speciaal voeder dat bv. lijnzaad bevat. Daardoor bevatten deze eieren meer omega-3 vetzuren, toch wel essentiële vetzuren vooor ons lichaam.

De algemene richtlijn is dat 2 eieren per week kunnen in een evenwichtige en gevarieerde voeding. Hou er wel rekening mee dat sommige bereide producten die je zo kan kopen, reeds heel wat eieren (voornamelijk de dooiere) bevatten. Het is juist in de gele dooier dat het cholesterol en de vetten voorkomen.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw