Moet water echt koken om een ei te koken?

Stefan, 16 jaar
31 oktober 2011

Naast mijn studies (elektriciteit bso) ben ik al eens bezig met 'wetenschap'
zodoende las ik een boek van L. Fisher.
in dit boek besprak hij het perfect gekookte ei.(zachtgekookt)
hierbij gaf hij een schema voor de normale kooktijd van eieren(per grote).
maar hij gaf ook een methode om ze te koken onder lagere druk.
wetende dat water sneller kookt bij lagere druk.
en eiwit gaat stollen/binden(als ik dat zo mag noemen)bij 64°C(weet ik niet zeker)
en eigeel bij 68°C(weet ik ook niet zeker).
maar (hier komt de vraag) is het echt nodig om dat water te doen koken,
of is het gewoon genoeg om het water tot 66°C te verhitten(onder normale druk) om zo het eiwit te doen stollen/binden.

Antwoord

Dag Stefan,

het koken van een ei, komt inderdaad neer op het denatureren (of eenvoudiger gezegd: het kapot maken van de structuur) van de proteïnen die in dat ei zitten. Dit kan je doen door ze op te warmen. Door die denaturatie gaat het ei ook stollen en krijg je een gekookt eitje.

Met andere woorden, het is niet nodig om kokend water te hebben, zolang je maar een temperatuur hebt die hoog genoeg is om de eiwitten te denatureren. Natuurlijk, hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de denaturatie gebeurt en hoe sneller je eitje hardgekookt is.

Dit doet me trouwens denken aan dat koppel bergbeklimmers dat, aangekomen bovenop de Mount Everest, dacht een lekker eitje te koken. Ze hebben er uren zitten koken, en het eitje werd nooit helemaal hardgekookt. Kan je bedenken hoe dat komt?

Groeten,
Benjamien

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen