Macrolide - antibioticum: duur van behandeling.

Jean Louis, 63 jaar
27 oktober 2011

Normaal is voor de behandeling van bepaalde infecties de inname van een antibioticum nodig gedurende een aantal dagen ( 7 à 10 dagen). Hoe kan men het verschil in werking verklaren met een Macrolide - antibioticum (Azithromycine), waar de innameduur beperkt wordt tot 3 dagen inname van 1 tablet van 500 mg ?

Antwoord

Beste,

De duur van de behandeling is verschillend per infectie en per antibioticum: sommige infecties vergen een kuur van enkele maanden, ander volstaan met slechts één inname. Ook het type antibioticum bepaald uiteraard de duur van de behandeling.

In het voorbeeld van Azithromycine volstaat bvb bij een Chlamydia een éénmalige inname van 1g (2tabletten in één keer). Als je voor dezelfde infectie doxycycline neemt, dien je dit 7 a 10 dagen te nemen om hetzelfde effect op genezing te hebben.

Hoe lang en hoeveel je van een antibioticum moet nemen is vaak experimenteel aangetoond en heeft te maken met de gevoeligheid van de bacteriën voor het middel, de halfwaardetijd en de nevenwerkingen die je kunt ervaren.

Met vriendelijke groeten,

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr. Jasper Verguts

Gynaecologie-verloskunde

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen