Hoeveel gewicht kan de aarde dragen?

manon, 9 jaar
20 mei 2008

Wereldwijd wordt er bijgebouwd (en hier en daar ook wel iets afgebroken) maar bestaat er zoiets als een maximum gewicht dat de aarde kan dragen? De tonnen beton, staal en andere bouwmaterialen die dagelijks gebruikt worden zijn niet te overzien.
En er is dan nog het grote geografische verschil waar die gebruikt worden.
Zijn er instituten of instanties die dit controleren?

De aanleiding voor deze vraag was de rubriek in Man bijt hond "In Memoriam".
In deze rubriek bezoeken ex-werknemers hun vroegere werkplek. Deze verlaten en verwaarloosde fabrieken vertegenwoordigen een massa gewicht en hebben geen enkel nut meer.

Antwoord

Het antwoord op uw vraag zit hem in de schaal van de dingen.
De gebouwen waarover je het hebt zijn enkele meters tot enkele tientallen meters hoog. Al lijken ze voor ons indrukwekkend, op de schaal van de Aarde betekenen ze niets.
De harde buitenkant van de Aarde noemen wij geologen de lithosfeer. 'Lithos' betekent dan ook 'hard' in het grieks. Deze lithosfeer is zo'n 100 à 200 km dik. Dan zie je al dat we op een totaal andere schaal aan het spreken zijn.
Onder de lithosfeer zit de asthenosfeer. 'A  Stheonos' betekent in het grieks 'zonder sterkte'. In de asthenosfeer gedraagt het gesteente zich dan ook als een dikke siroop. De lithosfeer 'drijft' op de asthenosfeer. Breng je dus een zeer zwaar gewicht op de lithosfeer aan dan zal de lithosfeer doorbuigen onder dat gewicht. Maar dan spreken we over gigantische constructies, zoals een vulkanisch eiland (bijvoorbeeld Hawaii) of ijskappen (bijvoorbeeld Groenland).
Maar elke menselijke constructies zal geen effect hebben op de aardkorst. Toch zeker niet op die schaal.
Het kan zich voordoen dat die lithosfeer te zwaar wordt. Dan gebeurt er iets uitzonderlijk. Die heel zware lithosfeer zakt weg in de asthenosfeer. Op dat moment begint een proces dat geologen subductie noemen. Dit proces is een belangrijke motor achter de beweging van de aardplaten.
Bekijk alvast maar eens de wikipediapagina over platenttektoniek.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen