Is het wettelijk wanneer sociale netwerksites je account bewaren in een archief, ook wanneer je deze hebt gedeactiveerd?

Lise, 24 jaar
21 oktober 2011

Ik heb enkele weken geleden mijn facebookaccount gedeactiveerd, maar wanneer ik me terug aanmeld, kom ik terug op mijn oorspronkelijke pagina terecht. Ik wil mijn pagina volledig en definitief wissen, maar dat blijkt bijna niet mogelijk te zijn. Kan dat zomaar?

Antwoord

Beste Lise,

Sociale netwerksites zoals Facebook dienen de gebruiker de mogelijkheid te geven om hun account permanent te verwijderen. Op zich biedt Facebook ook deze mogelijkheid, alleen heeft men bij Facebook een soort 'bedenktijd' ingebouwd. Indien je in een periode van twee weken toch activiteit genereert op je account, wordt hij opnieuw geactiveerd.

Als je bij Facebook echter je account 'de-activeert', dan heb je je account dus niet permanent, maar alleen maar tijdelijk verwijderd. Soms is het zo dat sommige toepassingen in het verleden gelinked werden met je account, waardoor je - door het gebruik van die andere toepassing - ongewild je account opnieuw activeert.

Hier vind je hoe je je account permanent moet verwijderen: http://www.wikihow.com/Permanently-Delete-a-Facebook-Account

Let er dus wel op dat je minstens twee weken niet op Facebook komt nadat je deze procedure hebt doorlopen, want anders zal je toch weer verbonden worden met je oude account.

Je kan trouwens meer informatie vinden over Sociale Media, Privacy en de gebruiker op de projectwebsite van het User Empowerment in a Social Media Culture project (emsoc.be.)

---

Deze vraag werd beantwoord door Mathias Vermeulen (http://emsoc.be/ems_team/mathias-vermeulen/), onderzoeker van het Digital Society Department (http://www.ibbt.be/nl/onderzoek/digital-society-department)

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen