De vraag werd al door iemand anders gesteld op 4/12/2008 (zoekterm "licht") en beantwoord door dr. Ineke De Coninck, maar het antwoord lijkt me naast de kwestie. Ik begrijp het principe wel van terugkijken in de tijd (omdat het licht van een gebeurtenis in de ruimte eerst tot bij ons moet reizen), maar het probleem hier is: - de materie die later de aarde zal gaan vormen is gelijktijdig met het licht van de big bang "vertrokken" vanuit dezelfde plaats, een soort centrum van het heelal - de big bang heeft aanleiding gegeven tot een uitdijend heelal - licht reist sneller dan materie, en het licht van de big bang heeft in die uitdijing vanuit het centrum dus de aarde reeds "voorbijgestoken", over de miljarden jaren die sindsdien verlopen zijn - er kan dus geen licht meer afkomstig zijn vanuit de oorspronkelijke plaats van de big bang (het centrum) dat wij zouden kunnen waarnemen. Als die fotonen nog bestaan zitten ze nu allemaal verspreid op de uiterste buitencircel het heelal.
Uw vraag sluit aan bij andere vragen die al enkele keren beantwoord werden, bvb.
http://www.ikhebeenvraag.be/wetenschapper/vraag3.jsp?id=17578
Waar het in uw redenering dubbelzinnig wordt, is waar u zegt dat 'licht sneller loopt dan materie'. Daarover gaat het hier niet: de materie beweegt helemaal niet, het is de ruimte die uitbreidt, en dat kan wel op een manier waarbij twee punten zich sneller van elkaar verwijderen dan het licht.
De oorspronkelijke plaats van de big bang is vandaag overal! Dat ene punt (of wat het ook was) is sindsdien uitgezet tot de hele ruimte, en die wordt nog groter.
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.