Hoe kan je terugkijken in de tijd tot vlak na de big bang (tot het begin van het uitdijen van het heelal) als licht sneller gaat dan materie ?

Vera, 57 jaar
17 oktober 2011

De vraag werd al door iemand anders gesteld op 4/12/2008 (zoekterm "licht") en beantwoord door dr. Ineke De Coninck, maar het antwoord lijkt me naast de kwestie. Ik begrijp het principe wel van terugkijken in de tijd (omdat het licht van een gebeurtenis in de ruimte eerst tot bij ons moet reizen), maar het probleem hier is: - de materie die later de aarde zal gaan vormen is gelijktijdig met het licht van de big bang "vertrokken" vanuit dezelfde plaats, een soort centrum van het heelal - de big bang heeft aanleiding gegeven tot een uitdijend heelal - licht reist sneller dan materie, en het licht van de big bang heeft in die uitdijing vanuit het centrum dus de aarde reeds "voorbijgestoken", over de miljarden jaren die sindsdien verlopen zijn - er kan dus geen licht meer afkomstig zijn vanuit de oorspronkelijke plaats van de big bang (het centrum) dat wij zouden kunnen waarnemen. Als die fotonen nog bestaan zitten ze nu allemaal verspreid op de uiterste buitencircel het heelal.

Antwoord


Uw vraag sluit aan bij andere vragen die al enkele keren beantwoord werden, bvb.

http://www.ikhebeenvraag.be/wetenschapper/vraag3.jsp?id=17578

Waar het in uw redenering dubbelzinnig wordt, is waar u zegt dat 'licht sneller loopt dan materie'.  Daarover gaat het hier niet: de materie beweegt helemaal niet, het is de ruimte die uitbreidt, en dat kan wel op een manier waarbij twee punten zich sneller van elkaar verwijderen dan het licht.

De oorspronkelijke plaats van de big bang is vandaag overal!  Dat ene punt (of wat het ook was) is sindsdien uitgezet tot de hele ruimte, en die wordt nog groter.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen