Onderdakfolies, geox-schoenen en gore-tex kledij laten waterdamp door en houden water tegen. Is er een verschil in principe tussen deze materialen? Welk materiaal (chemisch) zorgt voor deze eigenschap

Martine, 46 jaar
6 oktober 2011

Ik zoek een wetenschappelijke uitleg voor het principe van de dampdoorlaatbaarheid en waterdichtheid van de materialen. Verder stel ik mij de vraag of voor onderdaken, schoenen en kledij dezelfde materialen gebruikt worden. En als er verschillende materialen gebruikt worden, welke dit zijn en welke eigenschappen ze dan wel hebben zodat ze juist voor die toepassing geschikt zijn.

Antwoord

Beste Martine,

Het principe bij al deze toepassingen blijft dezelfde. Ik neem nu als voorbeeld het Gore-Tex membraan: Dit is een 2-componentenmembraan (= 2 lagen van verschillende materialen die op elkaar zijn gelijmd) waarbij het PTFE-gedeelte (teflon) meer dan 1,4 miljard microscopisch kleine gaatjes per cm² bevat. Deze gaatjes (of poriën) zijn zo'n 20.000 keer kleiner dan een druppel water, maar toch 700 keer groter dan een waterdampmolecuul. Hierdoor kan het water in vloeibare vorm er niet doorheen, maar waterdamp kan er dus wel door. Voor kledingtoepassingen wordt dit membraan gelamineerd (gelijmd) op hoogwaardige poreuze textielmaterialen. Om de gaatjes die ontstaan bij het dichtstikken van de naden te dichten, wordt er een tape over de naden gekleefd. Bij Gore-Tex bevat het membraan ook een oliewerende (of oleofobe) laag, die waterdamp doorlaat, maar er voor zorgt dat olie, cosmetica, insectwerende sprays ... niet door de poriën kunnen dringen.

Bij Geox wordt gebruik gemaakt van een gelijkaardig microporeus membraan, en worden er in de rubber zool van de schoen kleine gaatjes gemaakt. Hierdoor kan het transpiratievocht onder de vorm van waterdamp langs de onderkant de schoen verlaten.

Voor meer info kan je misschien eens een kijkje nemen op de websites van Gore-Tex of Geox.

Met vriendelijke groeten,

Joris Cools

wetenschappelijk medewerker, Hogeschool Gent

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen