Is het mogelijk om met 2 computers een andere computer plat te pingen?

wout, 12 jaar
26 september 2011

Als je met een modern computersysteem pingt (cmd of opdrachtprompt)kan je max.65500 bytes versturen,net niet genoeg om een computer te overbelasten. Maar als je dit nu met 2 computers doet, is de computer dan overbelast vanwege de vele bytes of werkt het dan niet omdat het zoveel bytes per bericht moeten zijn?

Antwoord

Ping verstuurt ICMP Echo request pakketten. Deze worden verpakt in IP-pakketten. De maximale lengte van een IP-pakket is 65535 bytes. Als je daar de IP- en ICMP-hoofding (resp 20 en 8 bytes) van aftrekt blijft er ruimte voor 65507 data bytes. Vandaar dat ping.exe niet meer dan 65500 bytes wil versturen.

Misschien heb je ergens iets gevonden over de zogenaamde "ping of death"? Rond 1996 werd ontdekt dat verschillende besturingssystemen problemen hadden met IP-pakketten van meer dan 65535 bytes. Dergelijke ongeldige pakketten konden gecreëerd worden door een trucje uit te halen met gefragmenteerde (=opgesplitste) pakketten.

Sommige systemen crashten in die tijd bij het ontvangen van een dergelijk groot pakket. Je had enkel een programmaatje nodig om zo'n pakket te versturen. Recente versies van besturingssystemen reageren nu beter, en negeren het pakket. Je hebt trouwens gelijk dat het hier moet gaan om één pakket van één computer dat te groot is.

Eén ping-pakket, hoe groot ook, zal dus niet voldoende zijn om een computersysteem "plat" te krijgen. Een overvloed aan pakketten kan een systeem wel in de problemen brengen door de netwerkverbinding of de processor te overbelasten. Hoeveel computers je hiervoor nodig hebt hangt van allerlei parameters af. Eén computer kan een andere computer met een veel tragere netwerkverbinding al in de problemen brengen, maar om een krachtige server te overbelasten heb je waarschijnlijk meerdere machines nodig. Hier spreekt men soms van een Denial of Service of DoS-aanval, en als die vanuit meerdere machines komt heet het Distributed DoS of DDoS.

Wees voorzichtig als je eraan denkt om dit soort dingen uit te proberen, de werking van andermans systemen verstoren is strafbaar, ook als het per ongeluk gebeurt.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen